June 17, 2016

JASMINE MAAT. Jazmínová bohyňa.


RAMÓN BÉJAR - JASMINE MAAT
Jazmín. Afrodiziakum. Kráľovná noci. Symbol ženskej krásy a nežnosti. Plný intimity a sexuality. Jeho púčiky sa sfarbia do biela a s príchodom večera sa rozvinú. Zbierať sa musí čerstvý s príchodom rána. Jemné kvietky znesú len opatrné ľudské ruky, preto sa zberá ručne. Vzduch je naplnený sladkou omamnou vôňou jeho bielych kvetov.

Kvety sa potom ešte za čerstva, čo najskôr po zbere spracovávajú na voňavý olej. Nevyužíva sa však klasická metóda parnej destilácie, keďže okvetné lístky jazmínu sú natoľko jemné, že by sa počas procesu destilácie znehodnotili. Kedysi sa jazmín a iné jemné kvietky (napr. pomarančový kvet) spracovávali spôsobom nazývaným „enfleuráž“  keď sa na natiahnuté plátno v ráme alebo na sklo rozotrela vrstva tuku (napr. bravčového) do ktorého sa vtláčali hlavičky čerstvo nazbieraných jazmínových kvetov. Tuk do seba vstrebával vonné silice. Kvety sa každý deň vymenili a proces sa opakoval niekedy aj 50 krát, kým sa tuk úplne nenasýtil vôňou. Následne sa tuk odobral a rozpustil v liehu. Potom sa vydestiloval už klasickou parnou destiláciou. Výsledný produkt, ktorý ostal bola čistá esencia jazmínu. 

ENFLEURÁŽ
zdroj: http://s690.photobucket.com/user/pathomax/media/DSC_0175-1.jpg.html

Rovnaký proces spracovania ste mohli zahliadnuť aj vo filme „Parfém“, v ktorom bola zobrazená enfleuráž kvetov v Grasse. Táto metóda sa používala celé stáročia. Dnes už existujú vďaka vyspelých technológiách aj iné spôsoby spracovania a výsledný produkt sa volá Jasmine Absolute, ktorý môže byť rovnako výnimočnej kvality, ale ešte stále sa nájdu „fanatici“, ktorý ostali verný pracnej a časovo veľmi náročnej klasike. Potom nie je divu, že parfémy, ktoré obsahujú skutočne prírodný jazmín majú aj vysokú cenu. Zo 700 kg kvetov vznikne 1 kg kvalitného oleja. A teraz si predstavte koľko váži jeden kvet jazmínu. Takmer nič.

zdroj: http://espacequilibre.ch/galerie-aroma.shtml
Jazmín. Spolu s ružou tvoria dlhú predlhú históriu parfémov. Je známych viac ako 450 druhov. Parfuméri však používajú zvyčajne len tri z nich. Jasminum Grandiflorum (veľkokvetý), Jasminum Officinale (lekársky) a Jasminum Sambac (sambakový). Každý vonia trochu inač. Jeden je nežne sladký, ďalší očarujúco svieži....Aj pôda a podnebie majú vplyv na odtieň vône.  Mimochodom jazmín pochádza z rodiny olivovitých? Prekvapivé, že?

Ramón Béjar je parfumér, ktorý svoje remeslo poctivo robí už 37 rokov. Pochádza zo Španielska  a je skutočný matadorom svojho umenia. Má na konte množstvo parfémových úspechov a aktivít. V spolupráci so šperkárskymi dielňami vyrobil v súčasnosti najdrahší parfém sveta „Royal Dream“, ktorý je v podstate setom 3 vôní ktoré je možné vložiť do obalu inšpirovaným Fabergé vajcom. Cena za ktorú sa predal v Singapure je závratných 190 000 dolárov (SGD). 

"The Royalé Dream" - najdrahšia parfémová kolekcia na svete.

Ramón Béjar sa remeslu kedysi dávno vyučil u majstra parfuméra z orientu. Sám sa charakterizuje ako mostík medzi západom a východom, keďže spája prvky orientálnej aj európskej parfumérie. 

V roku 2014 vydal kolekciu 8 vôní v obmedzenom vydaní pod svojim menom. Ukazuje v nich noblesu najobľúbenejších prírodných esencií používaných v parfumérstve. Vo vôni z tejto kolekcie JASMINE MAAT skombinoval dva druhy jazmínu – egyptský a sambakový, oživil ich bergamotom a čiernou ríbezľou a ozvláštnil kamilkou. Základ vytvoril z priesvitného pižma, veľmi decentnej vanilky a krémovej tahitskej gardénie – tiare. Toľko je priznané, zvyšok je samozrejme tajomstvom parfuméra. Zložky spojil do pevnej a jednotnej konštrukcie. Keď ju tvoril, pred očami mal západ slnka v jazmínovej záhrade na brehu Nílu sprevádzaný tajomnom a mystikou. Preto aj názov MAAT. Maat bola egyptskou bohyňou pravdy, poriadku, vyváženosti a spravodlivosti. Vládkyňa podsvetia, ktorá vážila duše. Egypťania verili, že bez Maat by existoval iba prvotný chaos, koniec sveta.

Celú Bejárovu kolekciu by som nazval minimalisticko perfekcionistickou. Citlivo v nej vystihol tenkú hranicu  medzi vernosťou prírodných zložiek a umeleckým stvárnením. A JASMINE MAAT vonia krásne. Prostá veta v ktorej je veľa pravdy a vzdanie holdu parfumérovi, ktorý vyabstrahoval krásu prírody a dal jej pridanú hodnotu čistých a elegantných línií.



Minulý rok v jeseni sa nám podarilo navštíviť jeho apartmán v historickom centre Florencie. Bolo zážitkom stretnúť ho naživo a pokochať sa jeho prácou a krásnym výhľadom na Palazzo Vecchio a galériu Uffizi.  


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...