September 27, 2016

Florencia, Pitti 2016 a renesancia sviežosti.

8. september. Začína byť skoro tma, leto pomaly vztyčuje prst a máva na rozlúčku, no my sa tešíme, že sa konečne poriadne vyhrejeme, dáme si večer niekde vonku na terase Aperol Spritz, tagliatelle funghi porcini a dobrú kávu. A olivy a mortadellu a mozzarellu a...  a vylámeme si zuby na cantuccini, ktoré sa nedajú prestať jesť. Čaká nás starý známy apartmán,  kde figy a granátové jablká rastú len tak pri chodníku. Pre slováka exotika. Florencia, klenot Toskánska, jedno veľké odkryté múzeum renesancie nás privítala príjemnými 33 stupňami. Dôvod cesty? Pitti 2016.

PITTI, výstava nezávislých a umeleckých parfémov s medzinárodnou účasťou sa konala už po 14-ty krát tradične v Stazione Leopolda, starej a kedysi významnej železničnej stanici, ktorá dnes hostí rôzne módne prehliadky, výstavy, koncerty, kultúrne podujatia a kde čo.  Takto vyzerá keď je prázdna:

A takto keď sa zaplní:


Náš čakali príjemné stretnutia s predstaviteľmi značiek, ktoré v 1907-čke ponúkame a samozrejme dlhoohlasovené parfémové novinky. Vyberám zopár hrozienok z koláča.

O značke Jul et Mad som písal už viackrát. Julien a Madalina boli našimi hosťami pri otváraní butiku 1907 v Bratislave a tohto roku ich parfém Néa získal v Los Angeles prestížne parfumové ocenenie „Zlatú Hrušku“ - za najlepší parfém v kategórii nezávislých umeleckých parfémov

"Zlatá hruška" za parfém Néa

Néu vytvorili v spolupráci s mladým a talentovaným Lucom Maffeiom a tak sa rozhodli úspešnú spoluprácu zopakovať a vydali novinku Secrets du Paradis Rouge (Tajomstvá červeného raja) ktorá je inšpirovaná červeným mestom Marrákeš rozprestierajúcim sa na úpätí pohoria Atlas, kde Julien a Madalina strávili svoje medové týždne. Doplnili tak ďalší kúsok do mozaiky ich love story naliatej do flakónov. Vonia za sladkými mandľami, pomarančovými kvetmi, orientálnou sladkosťou a keďže medové týždne, tak nechýba ani med. 

Secrets du Paradis Rouge
Julien, Evka a Madalina
Leo Crabtree, muzikant a námorník, pred pár rokmi šokoval parfúmový svet, zamiešal karty a priniesol nový parfémový vietor. Pod značkou Beaufort London vydal líniu vôni pod názvom „príde peklo alebo vysoká voda“ (Come hell or high water), ktoré vzdávajú hold britskej námornej histórii a tak v jeho portfóliu nájdete vôňu námornej bitky, či ópia, čaju a korenia dovážajúceho sa kedysi z Indie na Britské ostrovy. Na vystáve predstavoval novinku Fathom V, ktorá berie inšpiráciu z neustále sa meniaceho mora, čo je nad jeho hladinou, čo je pod hladinou, kontrast medzi svetlom a tieňom, jeho intenzitou a lákadlami hĺbín. Sľubuje, že splní náročnu predstavu o tom, čo skutočne znamená „morská“ vôňa. Lea sa mi podarilo vytrhnúť z pazúrov ľudí, ktorými bol neustále obkľúčený a uchmatol som si ho na pol hodinové interview. Takže sa máte na čo tešiť, vyjde v angličtine aj slovenčine. 

Leo Crabtree
Come Hell Or High Water
Fathom V
Puredistance. Značka, ktorá si už roky spoľahlivo drží pevné miesto medzi tým najluxusnejším z luxusného. Na ich parfémovej šachovnici pribudla ďalšia dáma. Orientálna Sheiduna. Celý príbeh jej zrodu bol opradený rúškom tajomstva a romantiky. Zakladateľ značky Jan Ewoud Vos, ktorý sa taktiež zúčastnil otvárania nášho butiku 1907 v Bratislave posielal parfumérke Cécile Zarokian každý týžden jednu ručne písanú pohľadnicu na ktorej popisoval svoju predstavu aká má byť Sheiduna. Cécile Zarokian touto tvorbou pre Puredistance len potvrdila svoje kvality. Sheiduna vonia ako ruža a pomarančové kvety, ktorých opar sa nesie nad rozpáleným pieskom duny. Kadidlo a korenie dokresľujú jej orientálny nádych. Na šachovnici tak pribudol červený semiš príjemný na omak.


Sheidunu predstavovala Cécile Zarokian. Medzi 13 a 15-tou hodinou bol priestor na otázky pre tlač. Ponevieral som sa okolo a čakal na Cécile, no tá niekam narýchlo odbehla a tak som otázky pripravené pre Cecile položil zakladateľovi značky Puredistance. Odpovedal na nich hútne a s charizmou jemu vlastnou. Cécile sa medzitým vrátila a J.E. Vos ma uviedol ako niekoho, kto kladie stále veľmi inteligentné otázky. No mne neostávalo nič iné ako rovnaké otázky ako jemu položiť aj Cécile, keďže žiadne iné som nemal pripravené a na improvizovanie som vtedy hlavu nemal. Jan asi neveril vlastným ušiam, že sa jej pýtam na to isté, čo jeho. Na tie minúty nezabudnem. Rozhovor s J.E. Vosom 20 minút, rozhovor s Cecile asi 4. Myslím, že si ma Cécile bude pamätať :) Rozhovor si prečítate už v nasledujúcom príspevku.

Cécile Zarokian
Ďalšou zastávkou v našom putovaní po Stazione Leopolda bol stále usmiaty sympaťák Antonio Alessandria. To je ten s ktorým som pred letom robil rozhovor, ktorý vyšiel zatiaľ v angličtine: Antonio Alessandria INTERVIEW a ktorý onedlho výjde aj v slovenčine. Srdečne nás s Evkou privítal a predstavil nám novinku Éperdument. Príbeh Éperdument siaha do prvej polovice 20-tého storočia, keď boli v Taliansku bežne dohodnuté sobáše mladých dievčat so staršími bohatými mužmi z iných krajín. Mladá žena sa vydáva loďou smerom do neznámej krajiny, vytrhnutá zo svojej rodiny a domoviny. Muž cudzinec sa stane láskou jej života a žijú spolu šťastný život. On však umiera, jej srdce je zničené a tak sa rozhodne vrátiť do svojej rodnej zeme, do krajiny, ktorú bola nútená opustiť. Vracia sa po mori, po starej známej ceste vítaná známymi vôňami a farbami jej rodnej Sicílie. Éperdument je voňavým návratom, znovunájdenou spomienkou, zbierkou sladkých i hlbokých emócii. Sladkosvieže pomarančové kvety, slané vlny, ovocie. Nevinná. Ale nie až tak veľmi.

Antonio Alessandria
Novinka Éperdument
dostupná už aj v 100ml balení
Au Pays de la Fleur d'Oranger alebo po našom Krajina pomarančového kvetu. To je názov značky pochádzajúcej z rodiska parfémov Grasse. Za značkou stojí príjemná Virginie Roux, ktorej rodina má viac ako 100-ročnú parfumérsku históriu.  Oblasť La Colle-sur-Loup bola jedným z najväčších dodávateľov pomarančových kvetov a ruže v regióne až do zimy 1956, kedy sa obcou prehnalo 25 mrazivých dní. Obrovský počet pomarančovníkov vymrzol. V súčasnej dobe najstarší existujúci pomarančový strom v La Colle sur Loup stojí hrdo a symbolicky v záhrade Virginie Roux. Do ruky nám padla Liberté Bohéme. Veľmi prirodzená, zelená a kvetinová. Transparentná a vzdušná. Definovaná ako „cesta k slobode“.

Virginie Roux
Liberté Bohéme
Pôvodne plánované krátke stretnutie so Simone Cosac sa pretiahlo a nakoniec aj presunulo mimo výstavných priestorov. Jej novinka Amore Proibito „Zakázaná láska“ doniesla kopec podnetov a kreatívnych nápadov, ktoré sme nutne potrebovali prediskutovať pri cigarete. Mali sme možnosť poťažkať si zakázanú lásku a poviem Vám, že bola poriadne ťažká.

Simone Cosac
Amore Proibito (Zakázaná láska)
Vo flakóne vôňa oblých tvarov, pekne vyvážená a veľmi elegantná kvetinovka. Dáma. Z parfému bude vyrobených len 300 kusov, pozlátených a vytvarovaných rukami florentských umelcov, majstrov v dávnom remesle práce s kovom. Budú ozdobené Swarovského kryštálmi, podpísané a očíslované ich tvorcom. A cena za kus? 4500 Eur. Niektoré detaily sú ešte tajomstvom, budú prezradené po 15-tom októbri.  


James Heeley je von s novinkou. Obľúbený „Cardinal“ dostal súrodenca. Parfémový extrakt Eau Sacrée (Svätená voda). Opäť krásne kadidlo, ale tentokrát inak. Temnejšie, mystickejšie a tmavšie. Kto má rad kadidlo, nech určite ovonia. 

Eau Sacrée (Svätená voda)
Veľa nás z brandže čakalo na míľnik a tipovalo odpoveď na otázku, čo príde po oudových vôňach. Keď to prejdem zhora nadol, vyzerá to tak, že sa blýska na časy pomarančových kvetov a na renesanciu sviežosti. Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ! A drahá Florencia, vidíme sa o rok.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...