January 24, 2015

Feu Follet. Bludička.


Vybral sa cez kopec. Cez les, ktorý tak dobre poznal. Unesený chvíľkou nepozornosti zišiel zo zabehnutých chodníčkov a ocitol sa v starom čarovnom sade ukrytom na konci lesa. Tam, kde stromy ustupujú močiarom, kvitnú rozprávajúce kvety a potôčik tečie hore dolinou. Vedie k nemu mnoho ciest, von iba jediná. Je polnoc a koruny stromov sú už pomaly vrastené do tmy.  Mesiac a hviezdy akoby dnes ani nevyšli. Sedí v tom tichu a pozerá sa na mihotavý plameň ohňa odrážajúci sa nad hladinou pokojného jazierka. Ohnisko vonia čerstvým popolom nad ktorým rozťahuje svoje krídla vánok a začína maľovať siluetu bludičky. Tak nádherné vábivé svetlo. Nedokáže odolať. Odhodlaný následovať ju vykročí, ale jeho oči zbadajú ako sa na opačnom konci vynára z noci ďalšia bludička, rovnako krásna. Obe ukazujú cesty, ktorými sa vydať. Najradšej by sa rozbehol na oba smery, ale poznáte to. Bludičky sú zradné. Nikdy neviete ako to skončí, ktorá vám ukáže cestu vedúcu k pokladu a ktorá bránu do pekiel. Mnoho duší stratených, zopár spasených. Musí sa rozhodnúť, ktorej uveriť. Lenže, kto má kľúč?

...musím si vybrať to, čomu verím najviac, v čo dokážem veriť dnes aj zajtra...  (Dame)

Rázcestie. Dve bludičky. Dve odlišné cesty. Jednosmerky. Nedajú sa obísť a čas udelil prvé napomenutie. Nerozhodnúť, znamená vzdať sa a ostať navždy zakliaty v hustom lese. Dochádza mu, že tu už nedostane žiadne úľavy. Musí s kožou na trh. Vkladá rozhodnutia do misiek váh. Do jednej vloží istoty, pohodlie, bezpečnú zónu komfortu a život na pol žrde. Do druhej neprebádané zákutia so všetkými výškami aj pádmi, nezmernou radosťou aj najukrutnejšou bolesťou, kde si raz žobrákom a raz kráľom. Tik-tak. Tik-tak. Nájsť kompas nebude ľahké. Telo sa búri, myseľ sa búri, srdce sa búri. Každá časť si chce urvať svoje. Buď rozumný, váž si čo máš a neriskuj. Risk je zisk. A nebudeš ľutovať? Spomeň si na svoje sny, chceš aby navždy ostali iba snami? Prečo chodiť, keď môžeš lietať? Kašli na fatamorgány nebies, z tých precitneš, drž sa pri zemi a vždy budeš môcť hladko pristáť. Zmena je život. Nebuď hráč, veď vieš ako končia hazardéri, to nie si ty. Len si dopraj, žiješ len raz a nevieš ako dlho. Stihneš všetko? Nalož si len toľko, koľko unesieš. Si tu pre iných alebo pre seba? Nemusíš nič a môžeš všetko. Dialógy pohnutej duše neberú konca. Tik-tak. Tik-tak. Váhy vážia váhu každej z myšlienok. Všetko sa počíta a nič nebude zadarmo. Pochopil čo znamená, že si všetci nesieme svoj kríž. Hlasy zrazu ustali. Povedali všetko. Prosí o ďalšie vnuknutie, ktoré by mohlo zavážiť. Odpoveďou mu je ticho. Je ako osamotený bod v čase a priestore a po jeho stranách nedočkavé bludičky. Naliehavosť kúše. Vyčerpaný neustálym pobehovaním sem a tam zastane. Urobí hlboký nádych a vykročí. Už sa neobzrie. Kráča ľahko. Vie, kým je.


Nina Friede a Elisabeth Modin, dve priateľky, ktoré spojil Londýn a láska k parfémom. Mnoho spoločných šálok kávy, vôňa kvetín z kvetinárstva odvedľa a za hrsť rozprávky ich priviedli na spoločnú myšlienku zošiť dve mená v celok. Rozhodnuté. Friedemodin.  Čarovným kľúčom odomykajú dvere do mystickej záhrady ktorou plynie deň aby priniesol vôňu oroseného rána (Vertine), žiaru poludňajšieho slnka (Jardin Mystique), ochladenia po súmraku (Rosée de Nuit) aj mystiku noci (Feu Follet). Parfémová story plná bylín, kvetov, listov, stoniek, kôry, trávy aj rozprávkovej mystiky. Posledná z ich kvarteta vôní – Feu Follet oživuje legendu o bludičkách.

Feu Follet. Na prvý moment príjemné aromatické korenie. Horká? Sladká? Horúca či chladná? Poletuje zo strany na stranu... môžete si vybrať, čo preváži. Svieži popol, koža, koriander, ružové korenie, kardamón, temné abstraktné kvety... Jedno je isté. Uhryzne aj pohladí a skúsi Vás zviesť na svoju stranu. Skrátka bludička. Náznačí možnosti. VY rozhodnete. 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...