October 19, 2016

Cuirs, nostalgia kože.

Koža. Má svoju zvláštnu drsnú príťažlivosť. Jej vôňa, farba, štruktúra, odtiene. Stačí dotyk remesla, umenia , vášne a obsah dostane formu. Zo surovej usne hotový zázrak.

Po celé generácie sa rodina Carner z Barcelony venovala spracovávaniu kože. Rodinný podnik založil už prastarý otec Sary Carner v 19. storočí. Sara zas založila parfémovú značku v roku 2010. V edícii parfémov značky nás prevádza dušou stredozemnej Barcelony, jej históriou, kultúrou, umením a špecifickým dizajnom. Jasné línie, čierna a biela, strieborný ornament ako symbol značky Carner, je poctou starožitným železným dverám z 19. storočia  a náznakom odkazu dedičstva minulosti. Drevený vrchnák vizuálne reprezentuje elegantný drevitý akord, ktorý je prítomný v každej z jej vôní.


Na rodinnú tradíciu spomína v Cuirs, ktorá je voňavou nostalgiou za érou remeselníckych kožiarenských dielní, kde sa vzduch naplnený dymom z fajky miesi s vôňou čerstvo opracovanej kože. Koža surová, zároveň až neuveriteľne krémová a elegantná. Okorenená šafránom a rascou. Neoddeliteľne spojená s vôňou santalového dreva a oudu. Ide o jedno z najlepších spracovaní oudu s akým so sa doposiaľ stretol. Neprečačkaná, zadymená. Hladká a oblá, evokuje vo mne  dojem zrnka ostrého piesku obaleného perleťou. Veľmi nositeľná. Žena či muž? Nehodno súdiť. Proste sa v nej musíte cítiť ako vo svoje koži. A na to vám odpovie zopár kvapiek dopadnutých na kožu.



Veď napokon aj parfém sa v Európe dočkal svojej renesancie práve v spojení s kožou. Bola to talianka Katarína de Medici, ktorá sa v 16. storočí stala manželkou Henricha II, francúzskeho kráľa a omámila dvor svojimi naparfémovanými koženými rukavičkami, ktoré sa stali medzi šľachtou hitom a spustili kolotoč udalostí... 


2 comments:

  1. zaujmavy clanok, velmi sa mi paci ked su aromy koze pridane do parfemov.

    ReplyDelete
  2. Ďakujem. Aj mne sa páči koža v parfémoch a existuje pár obľúbených "kožených" kúskov, ktoré mám skutočne rád.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...