July 18, 2017

Miešanie éterických olejov = parfém? Nie!

Mnohí miešate doma vôňe z eterických olejov a otáčate sa na nás s rôznymi otázkami ohľadom miešania parfémov. Tak si to rozdeľme. Miešanie éterických olejov je úplne iná kapitola ako miešanie parfémov. Vôňa namiešaná len z éterických olejov je z nášho pohľadu aromaterapeutická vôňa a nedá sa o nej rozprávať ako o plnohodnotnom parféme. Niektoré, ktoré ste nám doniesli ovoňať, sú skutočne veľmi pekné dielka. Týmito sa zaoberať v tomto blogu nebudeme. Skúsime vám vytvoriť predstavu, čo všetko potrebuje vedieť a potrebujete mať, aby ste vytvorili parfém. Na úvod si povedzme otvorene, že v kuchyni komplexný parfém nenamiešate. Takže poďme do roviny hobby.

Na to, aby ste vedeli začať tvoriť parfém potrebujete v prvom rade poznať parfémové zložky. Teda mať ich navoňané, t.z. vedieť ich naslepo rozpoznať – mať na nich čuchovú pamäť, ako dlho a ako intenzívne sa odparujú, vedieť ako sa vyvíjajú počas odparovania. Potrebujete poznať približne 200 základných parfumérskych zložiek aby ste vôbec vedeli začať niečo robiť. Toto by ste mali zvládnuť približne za 6 až 9 mesiacov.


Ako si vyberiete zložky. Podľa dĺžky odparovania, podľa intenzity, podľa vlastností ako pôsobia v kombinácii s inými prvkami v zmesi, podľa toho aké typy parfémov chcete robiť. Paletu zložiek si vytvoríte podľa toho, čo chcete robiť, preto potrebujete poznať základné rodiny parfémov (ako chypré, fougere...) aby ste vedeli vnímať štruktúru parfémov. Napríklad ak chcete miešať napr. drevitý parfém, budete okrem drevitých zložiek potrebovať aj nejaké kvetinové prvky, fixátory, volumizéry, blendery, modifikátory... Aký fixátor a aký volumizér atď. atď. použijete vám nevieme ponúknuť návod, keďže je ich skutočne mnoho a niektoré majú svoju vôňu, niektoré len zanedbateľnú, niektorých efekt je cítiteľný len v spojení s ostatnými zložkami, niektorých len pri určitých špecifických koncentráciách v parfémovej zmesi.

Treba si uvedomiť, že v mnohých prípadoch parfumér používa len časti celku z ktorej sa skladá vonná látka, napríklad z borovice použije len limonén a pinén, aby zachoval vôňu v tej čistote a transparentnosti akú chce dosiahnúť, pretože prírodná látka sa skladá niekedy aj z trebárs 200 rôznych molekúl. Dobrý príkladom pre to je jazmín, ktorý obsahuje indol, ktorý nie stále je žiadaný v parféme a vo vysokej koncentrácii vonia fekálne.

Aj zložky sú v rôznej kvalite a čistote. Kvalita surovín ovplyvní váš parfém. Nekvalitne spracovanú surovinu v parféme nezamaskujete. Príklad. Keď použijete klasický eterický olej z pačuli, bude sa v parféme správať inak ako keď je rektifikovaný a zbavený železa. Keď si zoberieme ako príklad ružový olej, nielen miesto zberu, čas zberu, čerstvosť kvetov ale aj tlak, teplota, materiál z ktorého je nádoba, dĺžka destilácie... budú mať výrazný vplyv na jeho konečnú kvalitu. Preto nie je ruža ako ruža, pačuli ako pačuli a pod. A pre toto si potrebujete svoje suroviny odskúšať sami na vlastný nos a vybrať to, čo vám najviac vyhovuje alebo pasuje do myšlienky, ktorú chcete zhmotniť do parfému.

Všeobecne je zaužívaná štruktúra parfému známa ako hlava, srdce, základ, ale to je veľmi zjednodušené. Pretože ak nejakú látku použijete v hlave, jej stopa môže vonať resp. ovplyvňovať vôňu až do základu. A naopak, ak niečo pridáte do základu, neznamená to, že to ucítite až v základe, ale bude to cítiteľné už od počiatku. Veľa prírodných surovín je komplikované zaradiť do pyramídy hlava-srdce-základ, pretože tá sa skladá z mnohých súčastí (molekúl), ktoré majú rôznu rýchlosť odparovania. Záleží preto vždy na kontexte v ktorom chceme parfémovú zložku použiť. Majstrovstvo parfuméra spočíva v udržaní intenzity a subjektívnej krásy parfému počas celej dĺžky odparovania parfému bez výkyvov. Banálny príklad: hlava pomaranč. Základ pomarančový kvet resp. neroli, premostenie petitgrain, ktorý pomôže vytvoriť plynulý prechod medzi zložkami.

Parfém bežne obsahuje pokojne aj sto zložiek a dostať ich do jedného uceleného a ladného tónu vyžaduje dokonale poznanie správania sa zložiek v čase a rôznej koncentrácii. Ďalší dôvod prečo si ich musíte odskúšať sami a taktiež ich poznať v rôznych koncentráciách. Napr.: dubový mach. V 100% koncentrácii vonia ako ligurček resp. maggi korenie a slano, v 1% koncentrácii vonia ako aromatické suché drevo.


Niektoré parfumérske zložky sú rozpustné v alkohole len čiastočne, niektoré vôbec. Keďže sa bavíme o miešaní parfémov v rámci hobby, skúste sa im vyhnúť. Sú to najmä živice a balzamy.

Niektoré suroviny je potrebné používať nariedené, keďže aj jedna kvapka koncentrovanej suroviny dokáže prebiť všetko ostatné čo už v parféme je. Takou zložkou sú napríklad aldehydy, calone... Tiež si to potrebujete vyskúšať vo vlastnej zmesi, pretože napríklad aldehydy vedia zmeniť výraz ostatných zložiek a dať im iný rozmer. Keďže tých zložiek je veľmi veľa, nemá význam vám vypisovať siahodlhé zoznamy, toto je otázka praktických skúseností každého z vás. Napríklad s tými istými 8 zložkami v rôznych pomeroch dokážete vytvoriť akord konvalinky, hyacintu, orgovánu alebo jazmínu. Ďalší príklad. Špecickým pomerom ionónov, benzyl acetátu a vanilínu dokážete vytvoriť vôňu maliny.  

Na každú z vonných látok existujú povolené bezpečnostné limity ich koncentrácie v parféme, takže skúste to veľmi neprehnať😊Niektoré oleje obsahujú fotokumaríny a sú fototoxické, takže sa neodporúča aplikovať ich na pokožku vystavenú slnku, môžu vám na nej ostať fľaky. Parfém, ktorý je určený pre predaj musí spĺňať štandardy IFRA. A toto doma zabezpečiť nedokážete.

To ako dlho a ako silno bude váš parfém voňať bude záležať od zložiek a od ich koncentrácie. Parfém v koncentrácii napr. 15% sa bude správať trošku ináč ako parfém s rovnakým zložením v koncentrácii 20%. Aj keď majú rovnaké zloženie, vôňa sa bude správať inak. Vo všeobecnosti platí, že nižšia koncentrácia, väčší podiel alkoholu - rýchlejšie odparovanie, vyššia koncentrácia – menší podiel alkoholu - pomalšie odparovanie. Ten s nižšou koncentráciou bude pravdepodobne voňať intenzívnejšie, ostrejšie a kratšie, ten s vyššou sa bude držať viac pri pokožke, nepojde až toľko do priestoru a bude voňať menej ostro, dlhšie a zaoblenejšie. Ale ani to však nemusí byť pravidlo, keďže niektoré zložky sú zachytiteľné nosom len pri určitej koncentrácii. Na koncentrácii preto záleží, nájsť ten najpríjemnejší balans je veľmi dôležité.

Pravdepodobne svoje parfémy miešate niekde v kuchyni a v malom množstve. Tu platí rovnica. Čím menšie množstvo, tým väčší problém správne nadávkovať zložku. Majster parfumér po rokoch praxe častokrát funguje tak, že celý parfém najprv vytvorí v hlave, keďže ovláda zložky v rôznych koncentráciách a kombináciach (to je proste dlhoročná prax) a podľa toho potom napíše receptúru, podľa ktorej už nie je problém namiešať parfém. Vy si musíte vystačiť s metódou pokus-omyl. Ak potrebujete niektorú zložku použiť v zmesi v zastúpení 0,03%, viete si predstaviť, aké ťažké je to dostať do 10ml zmesi. Aj preto si stojíme za vetou v úvode, že špičkový, komplexný a vybalansovaný parfém v kuchyni nemamiešate.


Kde nájdete parfémové suroviny? A tu preveríte, nakoľko máte skutočne záujem miesať reálne parfémy. Ak to myslíte vážne, tak stránky na ktorých viete nakúpiť niektoré suroviny v malom množstve si nájdete sami. K niektorým surovinám sa ani nedostanete, keďže nie sú dostupné pre voľný predaj. Možno ste sklamaní, že nedostanete informácie na zlatej tácke, ale hobby má byť aj o tom, že si človek vyhľadá veci sám a každý podarený parfémový akord namiešaný vlastnou rukou je malým víťazstvom. Parfumérčina je hlavne o entuziazme.

Na internete sa dajú nájsť informácie pre začínajúcich aj pokročilých parfum-miešačov, takže ak máte skutočný záujem, určite sa zorientujete.

Poďme na parfémový nosič. Alkohol. A nemyslíme tým kvalitnú vodku. Ak miešate parfémy do oleja, tomu sa teraz venovať nebudeme. Alkohol pomáha odparovaniu a distribúcii vône od pokožky do priestoru. Tiež rozpúšta oleje. Čím kvalitnejší alkohol použijete, tým lepšie. Kde kúpite parfumérsky alkohol v malom množstve netušíme. Do parfému potrebujete pridať aj vodu. Čím čistejšia, tým lepšia. 

Miesať parfém na diaľku je niečo podobné ako naučiť operovať na diaľku. Miešať parfémy chce prax. Je veľmi málo parfumérov, ktorí sú ochotní svoje ťažko nadobudnuté dlhoročné skúsenosti posúvať ďalej. Je to rovnaké ako vo svete kúzelníkov, ktorí neprezrádzajú svoje triky. A ak sa náhodou niekto taký nájde, nie je to lacná záležitosť.

Budeme sa snažiť ešte k tejto téme niečo napísať, keďže sa vám nevieme venovať individuálne. Prajeme vám príjemné miešanie, držíme palce a želáme veľa nadšenia.


Evka a Štefan. 



2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...