Mnohí miešate doma vôňe
z eterických olejov a otáčate sa na nás s rôznymi otázkami
ohľadom miešania parfémov. Tak si to rozdeľme. Miešanie éterických olejov je
úplne iná kapitola ako miešanie parfémov. Vôňa namiešaná len z éterických
olejov je z nášho pohľadu aromaterapeutická vôňa a nedá sa o nej
rozprávať ako o plnohodnotnom parféme. Niektoré, ktoré ste nám doniesli
ovoňať, sú skutočne veľmi pekné dielka. Týmito sa zaoberať v tomto blogu
nebudeme. Skúsime vám vytvoriť predstavu, čo všetko potrebuje vedieť
a potrebujete mať, aby ste vytvorili parfém. Na úvod si povedzme otvorene,
že v kuchyni komplexný parfém nenamiešate. Takže poďme do roviny hobby.
Na to, aby ste vedeli začať
tvoriť parfém potrebujete v prvom rade poznať parfémové zložky. Teda mať
ich navoňané, t.z. vedieť ich naslepo rozpoznať – mať na nich čuchovú pamäť,
ako dlho a ako intenzívne sa odparujú, vedieť ako sa vyvíjajú počas
odparovania. Potrebujete poznať približne 200 základných parfumérskych zložiek
aby ste vôbec vedeli začať niečo robiť. Toto by ste mali zvládnuť približne za
6 až 9 mesiacov.
Ako si vyberiete zložky. Podľa dĺžky
odparovania, podľa intenzity, podľa vlastností ako pôsobia v kombinácii
s inými prvkami v zmesi, podľa toho aké typy parfémov chcete robiť. Paletu
zložiek si vytvoríte podľa toho, čo chcete robiť, preto potrebujete poznať
základné rodiny parfémov (ako chypré, fougere...) aby ste vedeli vnímať
štruktúru parfémov. Napríklad ak chcete miešať napr. drevitý parfém, budete okrem
drevitých zložiek potrebovať aj nejaké kvetinové prvky, fixátory, volumizéry,
blendery, modifikátory... Aký fixátor a aký volumizér atď. atď. použijete
vám nevieme ponúknuť návod, keďže je ich skutočne mnoho a niektoré majú
svoju vôňu, niektoré len zanedbateľnú, niektorých efekt je cítiteľný len
v spojení s ostatnými zložkami, niektorých len pri určitých
špecifických koncentráciách v parfémovej zmesi.
Treba si uvedomiť, že
v mnohých prípadoch parfumér používa len časti celku z ktorej sa
skladá vonná látka, napríklad z borovice použije len limonén a pinén,
aby zachoval vôňu v tej čistote a transparentnosti akú chce
dosiahnúť, pretože prírodná látka sa skladá niekedy aj z trebárs 200
rôznych molekúl. Dobrý príkladom pre to je jazmín, ktorý obsahuje indol, ktorý
nie stále je žiadaný v parféme a vo vysokej koncentrácii vonia
fekálne.
Aj zložky sú v rôznej
kvalite a čistote. Kvalita surovín ovplyvní váš
parfém. Nekvalitne spracovanú surovinu v parféme nezamaskujete. Príklad. Keď použijete klasický eterický olej z pačuli, bude sa v parféme správať inak ako keď je rektifikovaný a zbavený železa. Keď si zoberieme ako príklad ružový olej, nielen miesto zberu, čas zberu, čerstvosť
kvetov ale aj tlak, teplota, materiál z ktorého je nádoba, dĺžka destilácie... budú mať výrazný vplyv
na jeho konečnú kvalitu. Preto nie je ruža ako ruža, pačuli ako pačuli
a pod. A pre toto si potrebujete svoje suroviny odskúšať sami na
vlastný nos a vybrať to, čo vám najviac vyhovuje alebo pasuje do
myšlienky, ktorú chcete zhmotniť do parfému.
Všeobecne je zaužívaná štruktúra
parfému známa ako hlava, srdce, základ, ale to je veľmi zjednodušené. Pretože
ak nejakú látku použijete v hlave, jej stopa môže vonať resp. ovplyvňovať
vôňu až do základu. A naopak, ak niečo pridáte do základu, neznamená to,
že to ucítite až v základe, ale bude to cítiteľné už od počiatku. Veľa prírodných surovín je komplikované zaradiť do pyramídy hlava-srdce-základ, pretože tá sa skladá z mnohých súčastí (molekúl), ktoré majú rôznu rýchlosť odparovania. Záleží preto vždy na kontexte v ktorom chceme parfémovú zložku použiť. Majstrovstvo parfuméra spočíva v
udržaní intenzity a subjektívnej krásy parfému počas celej dĺžky
odparovania parfému bez výkyvov. Banálny príklad: hlava pomaranč. Základ
pomarančový kvet resp. neroli, premostenie petitgrain, ktorý pomôže vytvoriť
plynulý prechod medzi zložkami.
Parfém bežne obsahuje pokojne aj
sto zložiek a dostať ich do jedného uceleného a ladného tónu vyžaduje
dokonale poznanie správania sa zložiek v čase a rôznej koncentrácii.
Ďalší dôvod prečo si ich musíte odskúšať sami a taktiež ich poznať
v rôznych koncentráciách. Napr.: dubový mach. V 100% koncentrácii
vonia ako ligurček resp. maggi korenie a slano, v 1% koncentrácii
vonia ako aromatické suché drevo.
Niektoré parfumérske zložky sú rozpustné v alkohole len čiastočne, niektoré vôbec. Keďže sa bavíme o miešaní parfémov v rámci
hobby, skúste sa im vyhnúť. Sú to najmä živice a balzamy.
Niektoré suroviny je potrebné
používať nariedené, keďže aj jedna kvapka koncentrovanej suroviny dokáže prebiť
všetko ostatné čo už v parféme je. Takou zložkou sú napríklad aldehydy,
calone... Tiež si to potrebujete vyskúšať vo vlastnej zmesi, pretože napríklad
aldehydy vedia zmeniť výraz ostatných zložiek a dať im iný rozmer. Keďže
tých zložiek je veľmi veľa, nemá význam vám vypisovať siahodlhé zoznamy, toto
je otázka praktických skúseností každého z vás. Napríklad s tými
istými 8 zložkami v rôznych pomeroch dokážete vytvoriť akord konvalinky,
hyacintu, orgovánu alebo jazmínu. Ďalší príklad. Špecickým pomerom ionónov, benzyl acetátu a vanilínu dokážete vytvoriť vôňu maliny.
Na každú z vonných látok
existujú povolené bezpečnostné limity ich koncentrácie v parféme, takže skúste to veľmi neprehnať😊Niektoré oleje obsahujú fotokumaríny
a sú fototoxické, takže sa neodporúča aplikovať ich na pokožku vystavenú
slnku, môžu vám na nej ostať fľaky. Parfém, ktorý je určený pre predaj musí spĺňať štandardy IFRA. A toto doma zabezpečiť nedokážete.
To ako dlho a ako silno
bude váš parfém voňať bude záležať od zložiek a od ich koncentrácie.
Parfém v koncentrácii napr. 15% sa bude správať trošku ináč ako parfém s rovnakým
zložením v koncentrácii 20%. Aj keď majú rovnaké zloženie, vôňa sa bude
správať inak. Vo všeobecnosti platí, že nižšia koncentrácia, väčší podiel
alkoholu - rýchlejšie odparovanie, vyššia koncentrácia – menší podiel alkoholu
- pomalšie odparovanie. Ten s nižšou koncentráciou bude pravdepodobne
voňať intenzívnejšie, ostrejšie a kratšie, ten s vyššou sa bude držať
viac pri pokožke, nepojde až toľko do priestoru a bude voňať menej ostro, dlhšie
a zaoblenejšie. Ale ani to však nemusí byť pravidlo, keďže niektoré zložky sú
zachytiteľné nosom len pri určitej koncentrácii. Na koncentrácii preto záleží, nájsť
ten najpríjemnejší balans je veľmi dôležité.
Pravdepodobne svoje parfémy
miešate niekde v kuchyni a v malom množstve. Tu platí rovnica.
Čím menšie množstvo, tým väčší problém správne nadávkovať zložku. Majster
parfumér po rokoch praxe častokrát funguje tak, že celý parfém najprv vytvorí
v hlave, keďže ovláda zložky v rôznych koncentráciách
a kombináciach (to je proste dlhoročná prax) a podľa toho potom napíše
receptúru, podľa ktorej už nie je problém namiešať parfém. Vy si musíte
vystačiť s metódou pokus-omyl. Ak potrebujete niektorú zložku použiť
v zmesi v zastúpení 0,03%, viete si predstaviť, aké ťažké je to
dostať do 10ml zmesi. Aj preto si stojíme za vetou v úvode, že špičkový,
komplexný a vybalansovaný parfém v kuchyni nemamiešate.
Kde nájdete parfémové suroviny?
A tu preveríte, nakoľko máte skutočne záujem miesať reálne parfémy. Ak to
myslíte vážne, tak stránky na ktorých viete nakúpiť niektoré suroviny
v malom množstve si nájdete sami. K niektorým surovinám sa ani
nedostanete, keďže nie sú dostupné pre voľný predaj. Možno ste sklamaní, že
nedostanete informácie na zlatej tácke, ale hobby má byť aj o tom, že si
človek vyhľadá veci sám a každý podarený parfémový akord namiešaný
vlastnou rukou je malým víťazstvom. Parfumérčina je hlavne o entuziazme.
Na internete sa dajú nájsť informácie
pre začínajúcich aj pokročilých parfum-miešačov, takže ak máte skutočný záujem,
určite sa zorientujete.
Poďme na parfémový nosič.
Alkohol. A nemyslíme tým kvalitnú vodku. Ak miešate parfémy do oleja, tomu
sa teraz venovať nebudeme. Alkohol pomáha odparovaniu a distribúcii vône
od pokožky do priestoru. Tiež rozpúšta oleje. Čím kvalitnejší alkohol použijete, tým lepšie. Kde kúpite parfumérsky alkohol v malom množstve netušíme. Do parfému potrebujete pridať aj vodu.
Čím čistejšia, tým lepšia.
Miesať parfém na diaľku je niečo
podobné ako naučiť operovať na diaľku. Miešať parfémy chce prax. Je veľmi málo parfumérov, ktorí sú ochotní svoje ťažko nadobudnuté dlhoročné
skúsenosti posúvať ďalej. Je to rovnaké ako vo svete kúzelníkov, ktorí
neprezrádzajú svoje triky. A ak sa náhodou niekto taký nájde, nie je to
lacná záležitosť.
Budeme sa snažiť ešte
k tejto téme niečo napísať, keďže sa vám nevieme venovať individuálne. Prajeme vám príjemné miešanie, držíme palce a želáme veľa nadšenia.
Evka a Štefan.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete