September 22, 2017

PITTI 2017. Najzaujímavejšie veci sa dejú pod povrchom.

Očarujúca Florencia. Ale neprišli sme len na dobrú zmrzlinu, kávu, sladkosti, dať si pohárik Aperolu a nadýchnuť sa ducha renesancie. Hlavným dôvodom našej opätovnej návštevy Florencie bolo znova sa stretnúť, vidieť a porozprávať s priateľmi z našej voňavej brandže. Tohto roku to prebehlo trošku ináč ako po minulé roky. Tento rok sme sa zamerali na veci, ktoré sa dejú pod povrchom.


Prešli sme celú výstavu, navoňali to, čo nás upútalo, zobrali vzorky. Oproti minulým rokom nám výstava prišla pokojnejšia, nenarazili sme na nič, čo by nás šokovalo alebo vyrazilo dych. Také bezpečné vody. Našli sme pár zaujímavých vecí vo výbornej kvalite, ale nič očividne trčiace z radu. Ale keďže už máme nejaké tie „nebezpečné parfémové známosti“, značku, pre ktorú sme sa rozhodli, že ju  okamžite berieme k nám do obchodu, tú sme našli pod povrchom. Mnohé značky, ktoré boli po minulé roky stálicami tohto roku nevystavovali, ale aj tak tam boli takmer všetci a  bolo možné sa s nimi stretnúť mimo výstavy v uličkách Florencie. Tak sme si napríklad dali kávu s Janom Ewoudom Vosom, navštívili Simone Cosac v jej vile a v podstate nám ani nevadilo, že nevystavujú. Lebo viete, v súkromí sa dejú veci... :) Aj vďaka tomu, sme mali možnosť vidieť Simonine novinky a mať fotografie medzi prvými. 



V uličkách Florencie prebehlo aj stretnutie s jedným majstrom parfumérom od ktorého sme sa dozvedeli, že IFRA opäť chystá novinky a všetci sa na to veľmi „tešia“. Ale späť k výstave. Veľa nových značiek, niektoré, ktoré tam podľa nás nemali čo robiť a patria k mainstreamu a pár každoročných stálic. Medzi nimi Julien a usmiata Madalina (Jul et Mad) ktorých sme mimo výstavy pristihli pri skúšaní (a pripomienkovaní) novej vône do ich radu. Kedy bude hotová, netušíme.

Leo Crabtree (BeauFort London) je vonku so svojou novinkou Iron Duke. Ide o prvú vôňu z novej série „Revenants“, ktorá oživuje slávne postavy britskej histórie. Inšpiráciou pre Iron Duke sa stal  Arthur Wellesley, 1. vojvoda Wellingtonu, slávny jazdec, bojovník a priekopník. Nosnou ideou je muž a jeho kôň. Nájdete v nej opäť Leove obľúbené ingrediencie. Koža, tabak, rum, pušný prach... Hlasná a hrdá vôňa. Na vôni pracovala parfumérka Julie Dunkley s ktorou Leo spolupracoval aj na predošlých vôňach, takže komu sa páčil predošlý rukopis značky, určite neostane sklamaný. Vôňu sa budeme snažiť dostať k sebe do obchodu čo najskôr.


Veľa značiek už nevystavovalo samostatne, ale mali spoločné kóje, čo ich z nášho pohľadu trošku oberalo a osobitosť a vlastnú tvár. Našli sme dokonca značku, ktorej vône boli síce veľmi dobré a vo vysokej kvalite, ale nesmelo sa fotiť, nesmelo sa v podstate nič, len vyskúšať parfém na kožu. A žiadne vzorky. A keďže sú v takom utajení, tak im nebudem narúšať ich imidžovú politiku a nezverejním ani meno značky. Náporu oudov s ružou a šafránom tohto roku asi definitívne odzvonilo. Stále sa nájdu nové veci v tomto duchu, ale je ich výrazne menej. Na druhú stranu nebolo cítiť v povetrí ani žiadny nový trend, ktorý by určoval smer ktorým sa bude niche svet vôní uberať. Skôr sa začínajú obrusovať hrany a všetci ako keby  chceli ponúknuť z každého rožka troška.

Prednáška o korení v parfémoch.
Napriem všetkému, mojim objaviteľským chúťkam bolo vyhovené. Tým, že mám toho navoňané skutočne veľa, je málo vecí, ktoré ma v parfémovom svete dokážu prekvapiť. To však už nie je ani cieľom. Ale vždy ocením, keď sú aj známe parfémové témy spracované na výbornú. Natrafil som na nádhernú koženú vôňu s netradičným korením, ktorá sa na nič nehrá a nesnaží sa ani šokovať. Elegantná a pohodlná, vydržala na koži celý deň, po celý čas príjemná. Vzorku si šetrím, mám málo, nedám už nikomu ani ovoniať :)

Je to jedna z týchto :)


Keď zhrniem svoje dojmy z celej výstavy a zo stretnutí, začínam mať pocit, že pod povrchom je to omnoho zaujímavejšie ako to, čo bolo vidieť, počuť a cítiť na výstave. Vyzerá to tak, že aj niche parfémový svet má svoj underground. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...