November 5, 2017

S láskou spomínam na Varšavu, nikdy som tam nebol.

Puredistance - Warszawa
Čo bolo, bolo. Ale veru dobre bolo. Minulosť sa nám javí lepšia a krajšia ako možno v skutočnosti bola. Pamätáme si to pekné, nedostatky a to nepekné sme vytesnili.  Súčasnosť sa nám v mnohom zdá dekadentnejšia a povrchnejšia ako doba, ktorá jej predchádzala. Volá sa to spomienkový optimizmus. Spomíname na „zlaté časy“ a prehrávame si v hlave film so  zasnenými obrázkami minulosti. Milan Lasica raz v jednej relácii  spomenul kúzelnú vetu, v ktorej parafrázoval text piesne, ktorý kedysi napísal pre Jara Filipa . Tá veta znela: „S láskou spomínam na Paríž, nikdy som tam nebol“.

Veď videli sme už toľko filmov, kníh a obrázkov a počuli toľko príbehov, že máme pocit, že sme tú sprosredkovanú romantiku pod Eifelovkou skutočne zažili. Keď som prvýkrát ovoňal parfém Warszawa od Puredistance, spomenul som si na túto vetu. Parfém ma ako keby naozaj vtiahol do štýlu a luxusu predvojnovej Európy, keď dámy boli dámy a spoločenská smotánka mala určitú noblesu.

Keď bol Jan Ewoud Vos, zakladateľ značky Puredistance začiatkom tohto roku u nás v Bratislave, doniesol nám vzorku svojho parfému a vyrozprával príbeh, ako si pred takmer 30-timi rokmi púšťal z platne pesničku od Davida Bowieho  - Warszawa a ako ho fascinovalo to slovo. Páčilo sa mu ako znie, jeho melódia. Neskôr ho život a bývalá profesia fotografa zaviedla aj do skutošnej Varšavy, kde bol očarený mestom a krásnymi poľkami. V pamäti mu ostala žena, dáma v kožuchu, ktorá sa hrdo niesla ulicou a pripomínala mu eleganciu dám zo starých filmov. Po rokoch už ako majiteľ Puredistance začal navštevoval Varšavu stále častejšie, keďže si tam vybudoval veľmi priateľské vzťahy s rodinou Missala, ktorá už mnoho rokov prevádzkuje vo Varšave parfumériu venujúcu sa výklenkovým a umeleckým parfémom. Ako vraví, nešlo o bežný biznis, práve naopak, bol príjemne prekvapený ľudskosťou a  rodinným teplom, ktoré na neho sálalo z celej tejto rodiny. Bol to pre neho návrať v čase, atmosféra mu pripomínala staré sépiové fotografie predvojnovej Varšavy, ktoré videl.


Tak vznikla Warszawa. Parfém, ktorý má pripomínať atmosféru starých časov. Samozrejme nepredstavujte si vôňu pre starú vykopávku, Warszawa je napriek svojej nostalgickej atmosfére, veľmi súčasne nositeľná. Len si z tých dôb prepožičala eleganciu a štýl. Parfémové zložky z ktorých je Warszawa vyskladaná majú evokovať  noblesnú zelenú, bohatú zlatú a elegantné odtiene sivej. Má evokovať ženu, ktorá je v harmónii sama so sebou a so sebadôverou vyobrazuje svoju ženskosť.

Warszawa vznikla ako špecifický projekt. Značka Puredistance predáva svoje parfémy len na približne 70 miestach na svete. S ich parfémami si tak kupujete nielen výnimočnú kvalitu, ale aj exkluzivitu, kde máte istotu, že máte v rukách niečo, čo určite nemá každý. Warszawa vznikla už dávnejšie, ale Jan Ewoud Vos sa rozodol, že po dobu jedného roka Warszawu na znak toho, že pre neho exkluzivita neznamená len slovo ponechá len v jedinom butiku na svete. Tým butikom bola práve spomínaná parfuméria Missala vo Warszawe. Buď ste si odskočili za hranice alebo nič. Rok prešiel a tak už aj my v 1907-čke každú chvíľu očakávame nový prírastok do nášho parfémového kráľovstva. Warszawa je na ceste.

Budem úprimný. Keď som prvý krát ovoňal Warszawu, nespadol som z kolien. Kvalita nepopierateľná, ale skrátka všetci máme svoje témy, ktoré nás fascinujú viac ako iné. Warszawa je však potvora. Je presným opakom toho, keď ma niečo instantne nadche a potom až otravuje. Získava si ma kúsok po kúsku, nenápadne, každým ďalším ovoňaním. Prichádzam jej čoraz viac na chuť. Nevtierala sa, počkala si, kým k nej sám so záujmom podídem. 

Budúcnosť sa niekedy môže javiť ako ponurá a neistá. Veľa nového, množstvo zmien, človek nestíha ani sledovať, nieto sa prispôsobiť. Vtedy je fajn vrátiť sa do istoty minulosti a nechať sa uniesť nostalgiou starých časov. Warzawa berie späť do istoty klasickej ženskej krásy a elegancie, ktorá nevychádza z módy. 


2 comments:

  1. Mirka JosefinaNovember 05, 2017

    Potěšil jsi mě, Štefane! Mám stejný pocit u všech vůní PUREDISTANCE - pozvedají člověka na vyšší úroveň. Zvlášť dnes, kdy hodnoty včerejška jako by někam zapadly... Je třeba je znovu vzkřísit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :-) Áno, Puredistance je naozaj synonymom poctivej tradičnej parfumérčiny.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...