May 29, 2018

Pod povrch toho, ako vznikala parfémová kolekcia „Pod povrchom“.


Začiatky sú zaujímavá vec. Hovorí sa, že sú ťažké. Myslím, že častokrát aj vzrušujúce. Málo informácií, chýbajúca skúsenosť, predstava ako by to mohlo vyzerať, more entuziazmu a vášne. Aj takto často vyzerajú začiatky. Koľko ľudí by to zabalilo, keby už na začiatku vedeli, čo všetko ich na ceste ešte čaká? Nevedomosť je v tomto prípade akási ochranná sila, ktorá nedovolí aby vám zobrali sen.


Prešli takmer štyri roky od posledného parfému 1907. A je tu naša nová parfémová kolekcia. Naše nové dva parfémy. Hurá! Pamätám si ako sme s Evkou ešte na konci roku 2014 hovorili o tom, ako by mohla vyzerať nová parfémová kolekcia 1907-čky. Boli to také fázy brainstormingu, kde lietali nápady a stále sme nejaký s nadšením uvítali, aby sme ho vzápätí odhodili a vymenili za nový. Bola to tá fáza, keď sa z chaosu pomaly začal tvoriť poriadok a systém. Ako keď masa farebných guličiek zrazu začne farba po farbe zapadať na svoje miesta. Už vtedy som si uvedomil ako veľmi je podstatné, aby dvaja ľudia, ktorí robia na niečom tak ťažko uchopiteľnom, ako je vôňa, boli na rovnakej vlne. Aspoň na chvíľu myslieť rovnako, cítiť rovnako. Jeden si musí obhájiť svoju myšlienku pred tým druhým. Tých naozaj skvelých myšlienok bolo pár a aj tie museli prejsť skúškou času. To, čo sa nám v prvotnom ošiali zdalo ako tutovka pre nás o dva týždne pokojne stratilo glanc. Pômôžem si takou analógiou, ktorou často zvyknem zavtipkovať: nie je umením niekoho vytočiť, ale udržať v otáčkach :-) Myslím, že Evku sa mi darí udržiavať v otáčkach pravidelne. Predsa len som často malé decko v dospelom tele, ale myslím, že je to tak dobre. Nikdy si nenechajte vziať hravosť dieťata, lebo potom prídete o schopnosť nadchnúť sa svetom a obyčajnými vecami. Ale podstatou bolo, aby tá myšlienka, ten dojem, ktorý zhmotníme vo vôni obstál v skúške času. Ja to mám tak s hudbou. Sú skladby, ktoré ma okamžite nadchnú a o pár týždňov ich už nemôžem ani vystáť. A potom sú skladby, s ktorým moja náklonnosť začína pozvoľne. Neodhalia všetko hneď na prvú, objavujem v nich a zamilovávam si ich. Chceli sme, aby takými skladbami boli aj naše parfémy. Netvrdím, že sa majú páčiť každému, ale jednoznačne by mali mať svoj výraz, charakter, osobnosť.

Fľaše ešte bez potlače, chceli sme vidieť ako v nich vyzerá naliaty parfém. 

Najprv som rozmýšľal, či spravím aj nejaký technický popis našich parfémov, čo je dnu, že sme na tej „šťave“ skutočne nešetrili, že sme nepozerali na cenu, že sme išli na hranicu dostupného a možného, že sme tam dostali v nemalom množstve aj prírodné materiály, ktoré si masová parfumérčina nevie dovoliť. Ale načo? Receptúru aj tam nevyzdradíme, lebo to je naše know-how a trhať uceléné dielo na kusy stráca na logike. Ako keď rozdelíte zelenú farbu na modrú a žltú, jednotlivé farby vám sami o sebe nepovedia nič o tom ako vyzerá zelená farba. To kúzlo sa stane až vtedy, keď sa spoja. To je aj kúzlo parfumérčiny. Keď sa zložky spoja do jedného celku.

Už keď bola myšlienka aj nápady na vône hotové, Evka jedného pekného dňa napochodovala a povedala, že všetko bude inak. To znamenalo jediné, že prvotná myšlienka neprešla testom času a bezsennej noci. Začali sme o tom rozprávať, o dôvodoch, a rozvinuli sme Evkinu myšlienku, že to, čo je v nás, je omnoho zaujímavejšie ako to, čo ukazujeme. Je bolestivé opustiť takmer hotovú myšlienku, zahodiť hodiny a hodiny práce, začať odznova. Skúsenosť mi však často krát ukázala, že niekedy, aj keď je to veľmi bolestivé, je najlepšie vyčistiť stôl a začať odznova. Stojí to čas a veľa húževnatosti naviac, ale pomôže to výsledku.


Začali sme sa rozprávať o tom, čo je pod povrchom, čo je v nás, aby nakoniec z tej haldy myšlienok vzniklo niečo pomerne krátke a celistvé. Keď už bola jasná myšlienka kolekcie, začali sme kombinovať zložky. Technické detaily preskočím, ale vo výsledku vzišla z našich snáh malá fľaštička našich zhmotnených tekutých predstáv. Prototyp vrstiev „Mojej duše“ (Mon âme). Samozrejme, že sme sa okolo toho vadili ako psy. Rozdielnosť názorov. Evka bola spokojná, ja by som to ešte „česal“ ďalšie dva roky. Minimálne :-) A tu prichádzame k asi obvyklej dileme parfumérov. Kedy je dosť? Kto povie, že teraz je to dokonalé? Stále musí byť niekto, kto udrie po stole a povie stačilo, máme hotovo (že Evka?!) Evka tresla po stole pri 7. verzii „Mojej duše“. Malá fľaštička parfému namiešaného v Košiciach putovala k parfumérom do Grasse, aby ju učesali tak, aby spĺňala všetky legislatívne požiadavky potrebné pre trh. To, čo sme si vymysleli bol trošku oriešok, pretože Evka trvala na celkovom výraze vône a niektorých zložkách. Samozrejme, že aj ja som mal svoje neústupčivé predstavy a zložky, ktoré tam museli byť vo svojej prirodzenosti a komplexnosti. S mnohými zložkami sme museli ísť na úplné hranice toho, čo dovoľuje IFRA. Majster parfumér to podľa toho „učesal“ a naša výhra v lotérii bola na svete :-) Mohol sa začať vyrábať parfémový olej, ktorý sme potom spojili s najfajnovejším parfumérskym alkoholom a nechali dostatočný čas zrieť u nás vo výrobe.

Zo zabalených parfémov si skladám parfémovú stenu :-) Tento rok (2018) vyrobíme z každej len po 1000 kusov.
Chceli sme však dve vône a každá mala byť úplne iná. Genevieve bola trošku iná story. Genevieve je skutočne zrelá dáma. Evka ju „sušila“ v šuflíku viac ako tri roky a stále sa k nej vracala na ovoniavanie. Za ten čas si spolu budovali vzťah, keďže Genevieve bola raz pre Evku neprístupná a odmeraná, inokedy veľmi elegantná, ústretová. A tak Evka lietala, raz áno, raz nie. Mne sa páčila od začiatku, ale tiež som s ňou mal svoje peripetie. Genevieve si vybrala u nás svoj čas a pre nás je doslova nadčasová. Elegantná, zrelá, trošku odmeraná dáma.


„Šťavu“ by sme mali. Prišli na rad flakóny, vrchnáky, krabičky, písma, potlač... a nekompatibilné predstavy. Cirkus začal od nuly. Zhodli sme sa na tom, že vrchnák má byť ťažký. Lenže na to, aby ste vyberali vrchnák, potrebujete vedieť aký bude flakón. Takže aby sme sa vyhli dlhodobým hádkam, zadovážili sme si asi 10 typov flakónov, ktoré by mohli prichádzať do úvahy. To isté sme urobili aj s vrchnákmi. A začali sme kombinovať. Nakoniec sme sa predsa len zhodli na finálnej podobe vrátane etikety, ktorá v konečnom dôsledku ani nie je etiketou.

Vrchnáky došli.
Flakóny tiež.
Finálne rozhodnutie toho, ako bude vyzerať dekor na flakóne. Opäť tlačíme a vystrihávame z papiera :-)
A takto vyzerajá dekor flakónov už naozaj, v profesionálnom prevedení. Keramický pásik a logo z 12 karátového zlata.
Etiketa je vlastne keramický pásik a logo je 12 karátové zlato vpálené do skla. Lenže v týchto končinách sme nevedeli nájsť výrobcu na náš skvelý nápad. Takže opäť trvalo nejaký čas nájsť firmu v zahraničí, ktorá splní našu zatvrdlú predstavu. Našli sme, poslali sme 20 flakónov, aby nám predviedli čo vedia. Po nejakom čase sa nám potlačené flakóny vrátili späť a my sme povedali „Wau“! Lenže ako to býva, keď sme už išli na dekorovanie celej várky, poslali sme paletu, prišla nám odpoveď, že paleta dorazila a podľa ich harmonogramu, to bude trvať tri mesiace. To bol moment, keď sme začali plakať do telefónu. Evidentne plakať vieme dobre, lebo sa nám ich podarilo ukecať a dostali sme flakóny skôr.

Vzorky.
Krabičky. Mali sme ich skôr ako dekorované flakóny. Samozrejme ani tie sme nerobili v týchto končinách. Ako vznikli krabičky? Tak ako celý vizuál fliaš, sme si robili aj vizuál krabičiek. Sadol som za grafický program a Evka vravela, čo mám kde dať. Malá konkrétnu predstavu v hlave, ktorú sme ešte variovali do výsledku, ktorý vidíte dnes.
 
Nás prvý, doma vytlačený krabičkový zlepenec :-)
Prvý hárok z tlačiarenského stroja.

Hotové krabičky u nás vo výrobe.
Moje prvé skladanie krabičky. Nechýba mi nadšenie :-)
Parfémy sú vyzreté, flakóny doma, krabičky doma, ideme baliť. Naša najnovšia hviezda vo výrobe – "celofánovačka" tiež dorazila. Aké jednoduché! Ha ha :-) Predtým, než začneme kompletizovať celú várku, potrebuje sa niekto z nás naučiť pracovať na celofanovačke. Naše prvé zabalené pokusy vyzerali dosť biedne. A to som mierny. Keďže sme sa nevedeli učiť naraz dvaja, prvenstvo získala Evka. Takže prvých 100 kusov je jej celofánová prvotina. Sľúbila, že ma to naučí a tak tie ďalšie som už robil aj ja.

Prvotiny :-)


Hotovo!!! :-)
A potom prišiel deň D. 2. máj 2018. Deň, keď sme sa rozhodli prvý krát zverejniť kolekciu na sociálnych sieťach. Keď padlo finálne rozhodnutie, že to ide von, zrazu sme začali byť obaja nervózni, potili sa nám dlane, ja som si okusoval pery, skrátka, bez toho, aby sme to čakali, nejak to nami zamávalo. Z tak obyčajnej veci, ako dať fotku na FB sa zrazu stala pre nás kauza. Išli sme s kožou na trh. Vlastne s tým, čo bolo pod kožou, pod povrchom. A je to vonku. Naša niekoľkoročná práca, do ktorej sme vložili kúsky seba, veľa času, nadšenia (rozdielnych názorov)... Naša kolekcia „Pod povrchom“ (Beneath the Surface) sa dostala na povrch.


Pod povrchom „Benath the Surface“.
Žijeme svoje životy, niektoré časti života ukazujeme, iné hlboko skrývame. Chránime a ukrývame to, čo máme pod povrchom, pod kožou. Naše vnútra sú plné nevyslovených vecí, myšlienok, emócií, obrazov. Snažíme sa plniť predstavy, očakávania, snažíme sa prispôsobiť, splynúť. To najskrytejšie v nás ukážeme len tým, ktorí majú našu plnú dôveru. A niekedy sa to bojíme ukázať aj sami sebe. To, aké žijeme skutočné životy, akí skutočne sme, sa skrýva pod povrchom.





1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...