May 23, 2015

Kvapka po kvapke.

zdroj: www.pinterest.com
Steblá trávy narážajú o podvozok auta stúpajúceho po zarastenej lesnej ceste. Dva vychodené pásy obklopené úpätiami obrastenými machom a stromami vedú panenským pokojom. Medzi korunami stromov sa čnie strecha starého domčeka ležiaceho pri jazere. Zvuk motora ustal. Z auta vystúpili dve postavy.  Vyberajú z kufra dobroty nachystané na víkend. Vstúpia dovnútra, prejdú atmosférou starých stien až sa ocitnú na terase za domom. Obklopený spevom vtákov popíjajú v pohodlných polohách šťavu z čerstvo vytlačených citrusov a kochajú sa výhľadom na divokú záhradu a hlinené črepníky plné voňavých ružových kvetov. Slnko pozýva na kúpeľ do neďalekého jazera.

Bez slova vstane a odkráča smerom k brehu jazera. Ešte sa otočí, usmeje a pozdvihne obočie. Jej šaty dopadli na trávu a ona nahá mizne vo vode. On sedí a rozmýšľa, či ju bude nasledovať, ale pohľad na ňu ako sa čvachtá vo vode je na nezaplatenie. Ostane sedieť. Zapozeraný do vodnej hladiny hľadí ako sa vynára, na pramienky vody stekajúce jej telom, na kvapky opúšťajúce jej výstupky. Celá sa trbliece v slnku a s mokrými vlasmi vyzerá úžasne. V predklone si prechádza rukami po vlasoch a snaží sa z nich dostať prebytočnú vodu. Pobehne jej oproti, zavinie ju ručníkom a obchytí okolo ramien, aby si ju odviedol späť do spoločného hniezdočka pohody obkolesenej lesom. Budú si užívať sladké ničnerobenie, rozprávať o hocičom, čítať knihy, plniť sa maškrtami a keď sa im to všetko zunuje vyrazia na prechádzku do lesa.


Je koniec 19. storočia. Vášeň pre záhradu a voňavé rastliny privádzajú alžírskeho chemika Theodora Cabanela ku komponovaniu parfémov, ktoré slúžia k prevoňaniu kožených rukavičiek a vreckoviek, čo je v tom čase v Parížskych kruhoch vysoko módnou záležitosťou. Jeho výtvory sú prijímané s nadšením a úspechom. Opraty remesla po Theodorovi preberá jeho dcéra, ktorá si rýchlo získava rešpekt a uznanie. Medzi jej lojálnych klientov patrí aj vojvodkyňa z Windsoru. V roku 2003 berie do rúk pochodeň značky vtedy len 22 ročná Caroline Ilacqua, krsňa dcéry Tea Cabanela, pôvodom Írka. Spolu s parfumérom Jeanom – Francoisom Lattym tak vytvárajú ďalšiu kapitolu v tomto voňavom dobrodružstve. Inšpiráciu čerpajú zo starých pôvodných receptúr zakladateľa značky a pridávajú im vlastné poňatie a moderný dotyk.

Jednou z vôní, ktoré spolu vytvorili je OHA, čo znamená v staroírštine voda. Citrusovo osviežujúca na začiatku s plným, jasným, ale jemným kvetinovým srdcom z ruží a klasickým bohatým zeleným chypre základom s retro nádychom. Nemôžete veriť tomu, čo cítite v úvode, pretože vôňa sa zmení a predvedie zaujímavý evolučný výlet. Ako niť celou kompozíciou prechádza voda. Sladkovodná, čerstvá, ovlažuje každé štádium od začiatku po koniec. Oha. Jemnosť, krehkosť a ženskosť, ktorú je jasne cítiť.

zdroj: www.pinterest.com
Vychádzajú z lesa. Ona v jednej ruke kytička lúčnych kvetov, druhou ho drží za ruku. Obaja dvihnú hlavy k oblohe. Slnko sa kamsi vytratilo. Nakopenými tmavými mrakmi prebliklo svetlo. Obloha hrmí, vietor mohutnie a vyrovnáva listy stromov do vodorovna. Ide búrka. Bez varovania... Práásk ! Oblohu pretne blesk. V tom momente jej ruka silno stisne tu jeho. Rozbehnú sa v snahe vyhnúť sa náladám prírody. Domček je už na dohľad. Prvé ťažké kvapky máčajú suchý prach na lesnej ceste. Dobehnú tak akurát. Pod strieškou terasy, zamotaní vo veľkej deke, unesení dramatickou búrkou zostávajú sedieť vonku. Cez šum hustých kvapiek nepočuť vlastného slova. Lomcuje ňou podivné vzrušenie a strach. Vidí búrku, cíti búrku, bojí sa búrky, ale zostáva v bezpečí. Cíti čerstvosť vzduchu, vôňu mokrej zeme a zmoknutých terasových ruží, v teple deky, pod ochranou mužských ramien. Stisne ho zakaždým keď sa osvetlí obloha a zatrasie zem. Tlačí sa k nemu, túli sa a necháva na ňom stopy po nechtoch. On jej láskyplne prikryje jedno ucho a do druhého jej porozpráva milé vety snažiac sa prehlušiť dážď. Pokojným hlasom a ubezpečujúcim úsmevom dáva najavo, utvrdzuje, že je všetko v poriadku, že sa nemusí báť, že je tu. Jej bezbranná ženskosť v ňom prebudila inštinkty ochrancu. Ona sa cíti taká maličká, on silný a mužný. Krehké žieňa v objatí jeho rúk, v lone prírody, v zápase živlov vychutnáva búrku...

Teo Cabanel - OHA
Riedky dážď kreslí už len zopár kruhov na povrch jazera. Vypršané mraky žmýkajú posledné kvapky. Je po všetkom. Búrka ustala. Pomedzi potrhané mraky prekukuje večerné teplé slnko putujúce za obzory korún stromov. Zo zeme a vodnej hladiny stúpa priesvitný opar. Obloha sa vyjasnila, les stíchol a spokojnel. Dnes ešte výjdu hviezdy.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...