June 6, 2015

Vône leta.


Predo dvermi máme leto, vzduch sa ohrieva a s ním sa znižuje aj naša tolerancia k ťažším a sladším vôňam, z ktorých nás v lete môže rozbolieť hlava, ktorá môže obťažovať nás aj všetkých naokolo. Leto vonia inak, mali by sme aj my voňať inak. Obliekame si ľahšie a vzdušnejšie šaty, nosme aj ľahšie a vzdušnejšie vône. Letná vôňa by Vás mala dobiť energiou, tak ako keď ráno zacítite vôňu čerstvej kávy. Vôňa na leto by mala byť ľahká a iskrivá. Nemusí ísť o slabé vodičky, ktoré vydržia pár minút, môže ísť o kompozície, ktoré sú plné a všimnuteľné, zvodné, provokatívne, elegantné, zmyselné  a vhodné do spoločnosti, ale predsa akýmsi spôsobom nadľahčujúce, plné osviežujúcich tónov, vytvárajúce pohodu, ktoré zvýraznia slnečnú povahu a pozitívnu atmosféru leta. Samozrejme aj tu závisí od osobného vkusu, od spôsobu života, od účelu použitia vône.

Vôňa leta to je vôňa vody, vánku, mora, rozkvitnutých kvetín, zelene,  osviežujúcich citrusov a všetkého, čo sa nám s letom spája. Teplo im dá krásne vyniknúť. V zime by stratili svoje čaro, akoby sa vôňa stiahla a nevydala zo svojej krásy všetky tajomstvá. Je to rovnaké ako zaliať si čaj horúcou a studenou vodou. Rozdiel bude zjavný.


Parfumy. Fascinujú nás, ohromujú, vábia a nechávajú hádať, čo všetko je ich obsahom. Pátrame po ich zloženiach, listujeme v ich popisoch a tvoríme si v hlave obraz ako asi môžu voňať. Vrývame si do hláv fixnú ideu. Zámer alebo náhoda nás niekedy dovedú až k osobnému stretnutiu s našim známym-neznámym a my sa niekedy nestačíme diviť keď privoniame vlastným nosom. Veď sme predsa čakali nežnú hanblivú ružičku a namiesto toho tu máme plnokrvnú aromatickú ružu s nádychom orientu. Nie zlá, naopak výborná, ale úplne iná, akú sme čakali. Je to rovnaké ako študovať jedálny lístok v reštaurácií. Zloženie jedla na ktoré sa Vám zbiehajú chute vyzerá sľubne a napovie veľa, ale ešte je v hre príprava, kvalita surovín, ich pomer, duša kuchára... to všetko ovplyvní výsledok, ktorý Vám prinesú na tanieri. Vraví sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Vo svete parfumov sa vraví: „lepšie raz ovoňať ako stokrát vidieť“. Pre niche parfumy platí viacnásobne. Toľko umenia, kreativity a kombinácií zložiek v najnečakanejších pomeroch  len tak ľahko inde neuvidíte. Preto odporúčam vstupovať tam, kde majú parfumy na poličkách svoj prechodný domov s veľkorysou dávkou otvorenej mysle. Bez predsudkov, ako nepopísané deti, ktoré nesúdia, len nechávajú unášať svoje zmysly v snahe nakŕmiť bezhraničnú zvedavosť.   


Testujeme, hľadáme... najprv na papierik potom na kožu. Je v tom rozdiel? Samozrejme. A aký! Každý človek, každá pokožka má svoju jedinečnú vôňu, ktorá sa zmieša s naneseným parfumom. To, čo na niekom vonia úžasne, na inom nemusí. Nielen samotná pokožka, ale aj jej teplota, náš hormonálny stav, strava, to všetko a mnohé iné drobností ovplyvnia jej konečný efekt. A ak sa nám podarí nájsť tú pravú, tú svoju „druhú voňavu kožu“ a prinesieme si ju domov, mame vystarané. Stačí sa nastriekať a ísť. Jednoduché však? Áno aj nie. Aj nanášanie vône má svoje zákutia, tajomstvá a nuansy. Môžeme ju nanášať len tak ledabolo a spontánne alebo z nej môžeme vyťažiť to najlepšie čo sa dá. Vôňa sa najintenzívnejšie rozvíja a odparuje na miestach, kde je pokožka najteplejšia a najprekrvenejšia. Najpomalšie jej to ide na našom oblečení, ktoré nevyžaruje teplo a vôňa si tak zachováva dlho svoje svieže vrchné tóny a nemieša sa s vôňou pokožky. Aj vzdialenosť z ktorej ju nanášame na pokožku zaváži. Navrstviť vôňu tak, aby vydržala čo najdlhšie a voňala všetkými svojimi odleskmi súčasne je malým umením. 

O tom všetkom, o lete, o vôňach určených na leto ako aj o tom ako si ich správne vybrať sa budeme baviť vo štvrtok 11-tého júna 2015 o 18-tej počas eventu v exkluzívnej niche parfumérii 1907 na Hlavnej 20 v Košiciach.  




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...