November 15, 2015

Vyskúšali sme pre Vás #1 Pačuli a Jazmín.


Je po obede a pijeme popoludňajšiu kávu. Okolo seba mám pohodené testovacie papieriky s nastriekanými vôňami. Privoniavame k jednému, druhému, tretiemu... a rozoberáme dojmy, až dôjde na reč na kombinovanie vôní. Stará známa vec, mnoho krát vyskúšaná, ale nikdy sme sa jej nevenovali podrobnejšie. Pritom skombinovaním vôní môže vzniknúť toľko nových vnemov a zábavy v zmysle fuj, to čo je? alebo vááu, tá teda je. Alebo niečo medzi tým. Dokonca existujú vône, ktoré sú priamo stvorené na to, aby sa kombinovali. Napríklad značka Friedemodin vytvorila kolekciu vôní s názvom„Jardin Mystique“ (Mystická záhrada), ktorá obsahujúcu 4 parfémy, ktoré svojou vôňou opisujú záhradu od úsvitu po súmrak a všetky štyri sú navzájom kombinovateľné. My sme sa však vydali cestou pokus-omyl samozrejme s prihliadnutím na to, že sa už vôňam venujeme nejaký ten piatok.


Blíži sa zima,tak dostávam čoraz viac chuť na hrejivé hnedé tóny. Tak sme siahli po pačuli. Ruka padla na Patchouliful od talianskej značky Laboratorio Olfattivo. Čistý olej z pačuli vonia ako mokrá hlina spod koreňov stromov zmiešaná s horkým kakaovým práškom. Je známa aj ako harmonizátor nepokojnej mysle a afrodiziakum. Vo flakóne v parfémovej podobe však môže mať desiatky podôb, stále si však zachováva svoj typický a ničím nezameniteľný výraz. Stačí málo a viete, že je tam. Patchouliful je pačuli, ktoré je veľmi plnokrvné a ako jedno z mála zároveň veľmi vzdušné, elegantné a rafinované. Jemne podfarbené škoricou a klinčekmi. Trošku púdrové z irisu a nádherné teplé, ku koncu až krémové. Dalo by sa povedať, že napriek svojej tmavosti a hnedým tónom je až veselé a hravé.  Ako kráľ sediaci na tróne v havajskej košeli s papučami na nohách.

Vyberali sme, čo k nemu. Čo pridať ku kráľovi, ktorý napriek svojej dôstojnosti hýri voľnomyšlienkárskym duchom? Možno nejakú dámu, rovnako noblesnú, určite elegantnú, nie však presladenú a zviazanú konvenciami. Ženu, ktorá ma v sebe nehu a ženskosť, ale aj poriadnu iskru živočíšnosti. Mám to! Náš 1907čkovský Jazmín. Tečú mi sliny a utekám do poličky pre flakón. Tí dvaja si predsa musia rozumieť. Veď jazmín povznáša a je rovnako ako pačuli považované za afrodiziakum. Najprv jedným strekom zatrónil na papieriku kráľ Patchouliful, nechal som ho dobre usadiť sa a na kolená som mu ďalším nástrekom posadil Jazmínovú dámu. Nechal som ich zladiť sa a privoňal som...

Hmmm... To už hej. Toto sa vydarilo. Z dvoch odlišných parfémov vzniklo veľmi príjemné kombo, ktorému to ladí. Živému kakaovému pačuli jazmín dodal farebnosť a príjemne ho poženštil. Na naše prekvapenie maximálne nositeľná kombinácia, ktorá je veľmi zaujímavá, pretože vytvára krásny kontrast medzi zemitými teplými a vzdušnými kvetinovými tónmi.


Priznám sa pačuli s jazmínom nebola jediná kombinácia, ktorú sme v ten deň vyskúšali. Niektoré boli viac, iné menej vydarené, ale táto sa nám zdala jednoznačne najlepšia. Zažili sme kopec srandy, blažené nádychy i oči plné hrôzy, preto som sa rozhodol prinášať Vám v pravidelno-nepravidelnej rubrike „Vyskúšali sme pre Vás“ takéto zaujímavé a niekedy na prvý pohľad podivné kombinácie vôní. Lebo kto neskúsi... 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...