November 28, 2015

Vyskúšali sme pre Vás #2 Kadidlo a Magnólia.


O niche parfémoch sa zvykne hovoriť ako o umeleckých parfémoch. Nedá sa nesúhlasiť. Pre parfémový svet sú tým, čím je haute couture pre módu. Kvalitné materiály, výborne padnúce strihy a nenápadná, ale určujúca sila detailov. Kde hodnota tkvie v produkte samotnom. Taliani o móde vedia svoje. Malé krajčírske dielne, starostlivý výber látok, ich originálne kombinácie, jemné precízne šitie a exkluzivita. Inšpirovaný touto filozofiou vymenil Michele Iannone odev za parfém, založil v Ríme parfémovú „dielňu“  a nazval ju jednoducho. Umelecký parfém. Arte Profumi.



Parfém ako umelecké dielo, ktoré je schopné nahradiť  vizuálny dojem čuchovým. Že neostalo len pri slovách, dokazuje každý zo 14-tich doposiaľ vydaných parfémov. Každý má čisté línie, jasnú ideu a vyzdvihuje jednu konkrétnu zložku, ktorú doplní o zaujímavé nuansy. Arte Profumi tvorí takzvané soliflóry medzi ktorými nájdete aj úlety ako dubový mach alebo čili. A aby toho nebolo málo, autor svoje parfémy posunul na ešte vyššiu úroveň originality tým, že vytvoril kľúč podľa ktorého sa dajú medzi sebou rôzne dvojice kombinovať  tak, aby vytvorili nový harmonický a unikátny celok.

Zo šuflíka sme vytiahli biely papierový obal, ktorý nám Michele vtisol do rúk, keď sme sa stretli vo Florencii. Boli v ňom zapísané jednotlivé možné kombinácie. Z množstva zaujímavých sme vybrali jednu, ktorá už na prvé počutie vyvolávala zvedavosť. Dva rôzne svety. Spojenie čistého, priam liturgického kadidla a nežnej romantickej magnólie.

ARTE PROFUMI - SECRET

Magnólia pomenovaná „Secret“ je krémová a lahodná. Kvetinová sladkosť je vybalansovaná šťavnatými zelenými jablkami. Je dievčaťom i ženou. Privoniava sa k nej veľmi dobre. Pôsobí prirodzene, nevyumelkovane, jednoducho a čisto. Magnólia symbolizuje lásku k prírode, vznešenosť, dôstojnosť a vytrvalosť. Podporuje schopnosť vidieť trvalú hodnotu vo veciach aj dávno minulých. Je odkazom na ženskú povahu, jemnú, ale silnú zároveň.

ARTE PROFUMI - ECCLESIAE

Kadidlo „Ecclesiae“ od Arte Profumi je čisté, dymovo priesvitné, svieže. Čím dlhšie k nemu privoniavam, tým viac objavujem jeho hĺbku, ktorá nie je patrná hneď. Je to ako vstúpiť z uponáhľaného sveta medzi kamenné múry starého chrámu. Vstupite doň. Je prázdny. Pokúste sa ho očistiť od všetkých náboženských dogiem. Predstavte si len veľkolepý priestor obklopený starými múrmi nasiaknutý posvätným dymom. Chvíľu to trvá, kým sa skutočne zastavíte, zmeníte tok myšlienok a pocítite to očistné ticho a pokoj v prítmí plameňa sviečok. Necítite teplo ani chlad. Chce to čas... kým konečne začujete šepot myšlienok. Kadidlový dym sa vznáša, rozplýva a nenápadne prenecháva priestor zelenej „nasládlosti“ vetiveru až kým sa celkom nerozplynie.

Spojili sme „Magnóliu“ s „Kadidlom“ a očakávali výsledok. Mali sme predstavu, čo vznikne. Mysleli sme, že kadidlo preberie moc a magnólia bude len zjemňujúcim elementom. Nestalo sa. Magnólia obalila kadidlo a posunula sa na inú úroveň. Stala sa vzdušnejšou, rozmernejšou a ubrala zo svojej nektárovej sladkosti. Odrazu necítiť len rozkvitnutý strom, ale aj celý priestor a atmosféru okolo neho.


Bolo to ako vykročiť z dverí chrámu do kláštorných záhrad a pokračovať v rozjímaní v radostnom, rozšafnom a povznesenom duchu... Kadidlo a magnólia. Úžasné osobitne, úžasné spolu. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...