March 12, 2016

Atramentové srdce.

Medzi policami plnými kníh, na mieste, kde stretávame svojich hrdinov sa pohojdáva plameň sviečok. Na starom drevenom stole je kalamár s atramentom, fľaša rumu, zopár papierov a drobností. Prst pretáča stranu suchého zažltnutého listu starej knihy. V šere izby, medzi svetlom a tmou sa zaleskne pohár s rumom. Potetovaný muž sedí v kresle s očami uprenými do papiera, popíja a fajčí fajku. Dym kreslí v priestore vzory, akoby predstavoval určitú reč. Akoby sa prihováral predstavivosti, hypnotizoval myseľ snažiac sa ponúknuť jej iný svet. Sladkastý dym stúpa z fajky až sa nakoniec rozplynie v nejasnom oblaku, ktorý nemá kam uniknúť a tak sa vpíja a prestupuje všetkým naokolo. Knihy v jeho zbierke pomaly nasávajú tú vôňu do seba a spájajú ju s vôňou atramentu a papiera.


Je to výnimočná zbierka. Sú v nej aj veľmi zvláštne a vzácne kusy. Je mnoho kópií, pár prvých výtlačkov, ale iba jeden originál. A on ho túži mať. Cítiť to autentické spojenie, vidieť rozpoloženie autora, keď jeho ruka ťahala atramentom po papieri. Vycítiť emóciu, skrytý význam, genialitu, eufóriu a posadnutosť mysle v procese tvorenia, keď dávala pokyn ruke aby zaznamenala ten moment do histórie. Keď sa nutkavá myšlienka stáva libidom šialenca, vitamínom duše, keď sa potrebuje zhmotniť, ukázať v písme, v symbole či obraze. V otvorenej knihe obdivuje perokresbu plachetnice na mori. More a plachetnica. Mystické spojenie. More nič neskrýva, ukáže všetky diaľky, dáva slobodu otočiť kormidlom kamkoľvek. A predsa je najnebezpečnejším miestom pre človeka. Ako metafora pre život. Spomína na svojich predkov, námorníkov, ktorých telo zdobilo tetovanie. Chceli ním odvrátiť osud, zapísať doň svoje skúsenosti. Bolo ich talizmanom pre šťastie, filozofiou plnou symboliky, kotvou, pevným bodom v rozbúrenom mori.

Tetovanie ako knižnica životných ciest a odkazov, osobná spoveď duše zaznamenaná atramentom napusteným do kože. Doživotný denník, naše dobrovoľné jazvy ktorými si chceme pripomínať kto sme, kam a odkiaľ plávame. Stávame sa námorníkmi a koža je mapou našich prístavov, jediným originálom, na ktorom naša plavba zanecháva stopy.



Leo Crabtree, zakladateľ značky Beaufort London sa narodil do rodiny umelcov a námorníkov. Jeho prvý domovom bola loď na rieke Temža. More, jeho tradícia a námornícky spôsob života, to všetko je v ňom ako sám vraví hlboko zakorenené. Fascinovaný veľkolepou britskou námornou históriou rozpráva jej príbehy prostredníctvom vôní. Jedna z nich, Coeur de Noir, ktorá je súčasťou triptychu „Come hell or high water“ (Príde peklo alebo vysoká voda) evokuje spojenie mora a umenia. Jej predlohou boli perokresby jácht Leovho starého otca, otcova knižnica plná námorníckej beletrie a vlastné tetovanie. Vo vôni dominujú akordy čierneho atramentu a fajkového tabaku obohateného o pár kvapiek indického koreneného rumu. Je prestúpená atmosférou starožitnej knižnice s vôňou suchého dreva a zaprášených starých kníh viazaných v koži. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...