March 5, 2016

Vyskúšali sme pre Vás #5 Dedičstvo Afroditiných sĺz.


V 18. storočí  Chateaubriand o perlorodke napísal, že je plodom nebies, ktorá žije len z nebeského nektáru aby porodila perlu, ako dôkaz, ako stopu nebeskej činnosti vo fyzickom zrodení. Keď sa pozriem na flakóny parfémového tria „Legacy“ (dedičstvo) musím uznať, že na tom niečo bude. Nádherná hra farieb na perleťovom povrchu je pastvou pre oko. Minimalista by to mohol nazvať gýčom, nostalgická zasnívaná duša pravým umením. Tak či onak, hodnota práce ľudských rúk je tu zjavná a obdivuhodná.


Myšlienka vytvorenia tejto parfémovej série sa zrodila na nádhernej pláži v jednom z tých vzácnych okamihov keď si človek plne uvedomí, že je v úplnej harmónii s prírodou. V tomto stave blaženosti si všimne perlorodky ležiace na skale pred ním. Začne premýšľať o perleti pred sebou, o niečom krásnom, jemne dúhovom o stelesnenej harmónii medzi zemou, morom, vzduchom a ohňom. Je umenie presnou reprodukciou prírody alebo skôr jej interpretáciou? O odpoveď na túto otázky sa pokúsila parfémová dielňa Alexandre.J, ktorá vdýchla perleti punc umenia a dedičstvo starého remesla.


Všetko sa začína zberom mušlí. Perlorodka, vzácny kameň z morského piesku rodí perly, nazývané tiež Afroditine slzy radosti. Ako symbol tvorivej ženskosti a synonymum lásky a pohody. Pritom steny svojej schránky obaľuje perleťou. Po ich zbere nasleduje kúskovanie, krájanie a lisovací proces pri ktorom vzniknú zo škrupín lastúr perleťové kúsky. Potom je tu fľaša, nádoba s parfémom. Nasleduje proces lepenia perleťových zlisovaných kúskov. 160 na každú fľašu. Všetko sa ručne obrusuje a leští.


Surový prírodný materiál započal svoju cestu k premene na objekt luxusu. K vytvoreniu symboliky ohňa sa používa smaltovacia technika, ktorú je možné vidieť na vrchnáku ako aj na kruhovom medailóne umiestnenom na prednej strane v flakónu. Povrchom týchto kriviek sa tiahne zlatá linka, ktorá sa maľuje ručne zlatou farbou. Pinzetou sa potom dolepia rôzne malé detaily.



Umelecký remeselníci tu použili rovnaké techniky aké sa používali už v časoch antiky. Toto prenesené know-how je jadrom týchto zdobených flakónov. Každá fľaša vyžaduje viac ako 200 hodín tvarovania, leštenia, smaltovania a zdobenia aby sa jednotlivé materiály spolu spojili do symbiotického celku. Vyžaduje to skúsené ruky.


Flakóny lákajú poťažkať, pováľať si ich v rukách a obdivovať malé vyšperkované detaily a krásne odlesky. Sú naozaj ťažké a honosné. Uložené v naleštenej a nalakovanej drevenej krabičke ozdobenej plastickým ornamentom.  Ale čo vôňa, ktorá je v ich vnútri? Je hodná svojho obalu?


White Legacy je kvetinová a ovocná vôňa s bergamotom, ríbezľami, citrónom a mandarínkou v hlave parfému. Srdce je spojením jazmínu, myrty a pomarančových kvetov. Kúsok pačuli pridáva rozmer kvetinovej ženskosti. V závere je učesaná ambra. Svetlá a jednoznačne žensky ladená.


Black Legacy je pánskou záležitosťou. Aromatická a výrazná. Začína tmavou malinou, čučoriedkami a kvapkou oleja z pomarančovej kôry za výraznej podpory pikantného korenia. Do toho sa rozvoniava kopa suchého voňavého ihličnatého dreva. Pôsobí komplexne, odvážne, s patričnou hĺbkou.


White Black Legacy si berie niečo z predošlých dvoch. Z prvej  kvetinovú rafinovanosť a ovocnosť, z druhej kúsok pikantnosti a silu driev. Vo výsledku je to vskutku zaujímavá kombinácia púdrovo-drevitého irisu, mimózy a ovocnej, šťavnatej ale nesladkej hrušky. Rozpoznateľná a sofistikovaná.



Tri vône, povýšené na umenie dotykom ľudských rúk. Nerobia hanbu svojim obalom. Súčasnosť v obsahu, dedičstvo tradície vo forme. Perleťová architektúra materiálov a zmyslov.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...