March 27, 2016

Vyskúšali sme pre Vás #6 Hruškové potešenia.


Rád sa v nej ocitnem, rád sa ňou pokochám, rád si aj ušpiním ruky. Záhrada. Nakŕmi svojim ovocím telo aj dušu. O jej daroch môžeme uvažovať nielen z pohľadu potravy, ale môžeme  vzdať hold jej ovociu aj v inej perspektíve. Také hrušky. Čerstvé, korenené, sušené, tekuté... Alebo varené? Hmm? S kopčekom vanilkovej zmrzliny. Od Offenbachovej operety až na stôl francúzskych reštaurácií.

Bolo to okolo roku 1864, keď legendárny šéfkuchár a reštauratér Auguste Escoffier vytvoril dezert, aby podporil  práve v tom čase uvedenú operetu „Krásna Helena“. Tá na motíve antických dejín s humorom a nadhľadom opisuje ako to v skutočnosti bolo s trójskou vojnou a že za všetkým treba hľadať ženu, v tomto prípade Trójsku Helenu. Escoffier svoj dezert vytvoril  z hrušiek pošírovaných v sladkom sirupe, pridal vanilkovú zmrzlinu, lyofizované fialky a prelial kúskom roztopenej čokolády. A pomenoval ho rovnako. Krásna Helena. Dezert aj opereta sa časom stali kultom a súčasťou francúzskeho dedičstva.

O 140 rokov neskôr Claude Marchal zakladá vlastnú umeleckú značku parfémov MDCI poháňaný myšlienkou priviesť späť to, čo bolo v masovom trhu s parfémami stratené. Priviesť späť časy, keď parfém bol snom a vôňa krásou. Povolal najtalentovanejších a nechal ich tvoriť v úplnej slobode.  Cieľom bolo vytvoriť parfémy vizuálne, čuchovo a emočne krásne. V roku 2011 do tejto zbierky pribúda parfém s povedomým názvom La Belle Helene (Krásna Helena). Dezert inšpirovaný operetou, parfém inšpirovaný dezertom? A tak opäť raz za všetkým hľadaj ženu. Symbolizovanú sladkou  šťavnatou hruškou. Vôňa prekypuje radosťou a šťastím, vyčaruje úsmev, tak ako dezert, ktorý je sladkou bodkou za dobrým obedom. Hruška, do ktorej máte chuť sa skutočne zahryznúť. V kombinácii so smotanovou vanilkou je ťažké jej odolať. Z vône v základe nakoniec ostane príjemné púdrové chypré.


Na svete sú  kombinácie ktoré skrátka fungujú. Zložky, ktoré sa navzájom milujú.  A ak s hruškou zamierime späť do záhrad medzi záhony kvetín, bude to gardénia s ktorou vytvorí osudový pár. Gardénia svojou jemnou vznešenou vôňou vloží do vzťahu s hruškou svoju krémovú kvetinovú omamnosť a chrumkavá zelená hruška prispeje jemným ovocným okrajom, sviežosťou a výrazom radosti. Presne tak, ako to spolu robia vo florentských záhradách Vily La Tana, ktorú kedysi v 16. storočí daroval Francesco I. Medici svojej milenke a neskôr manželke Bianke Capello. Vila vystriedala počas storočí mnoho majiteľov.  Dnes medzi jej múrmi a záhradami býva Simone Cosac, ktorú história a krása vily a jej renesančných záhrad inšpirovala k vytvoreniu parfémového radu. Sublime je jeho súšasťou. Sublime, to je žiarivá a živá príroda. Gardénia v nej symbolizuje úsvit nového dňa. V tej vôni je niečo šťastné. Aj keď v oficiálnom zložení vône hrušku nenájdete, je tam. Krásne sekunduje gardénii a mandarinke. Ovocno kvetinová prechádzka talianskou záhradou.



Dve hrušky. Jedna sladká a štavnatá, druhá zelená a chrumkavá. Obe chutné. Ktorú si vyberiete?


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...