April 16, 2016

300 krát zakázaná láska.



Čo ich spája? Tajomstvo a ovocie z raja. Veď  zakázané chutí najlepšie. Príbehy lások, ktoré sa nepýtali na svet, chceli alebo museli ostať skryté, inak čelili odsúdeniu a prenasledovaniu. Tiahnu sa celou históriou. Zakázané lásky. Svet pre štyri oči. V období keď bola Florencia hlavným mestom Toskánskeho veľkovojvodstva sa začal písať príbeh, ktorý by nebol ničím výnimočný, keby ...

V roku 1548 prichádza v Benátkach do šľachtickej rodiny na svet Bianka Capello. Keď má  pätnásť rokov, bezhlavo sa zamiluje do na jej pomery chudobného Pietra, ukradne cennosti z majetku svojho otca a spoločne utečú do Florencie, kde sa vezmú. Biankin otec podáva na zvodcu žalobu a na jeho krk vypisuje veľkú odmenu. Aj samotnú Bianku odsúdia v neprítomnosti na trest vyhnanstva a v prípade dolapenia ju čaká zatvorenie do kláštora. Mladí manželia sa čoskoro ocitnú v biede, ktorá ničím nepripomínala luxus, na ktorý bola Bianka zvyknutá. Dokonca musí sama vykonávať domáce práce. Manželia prechádzajú rôznymi peripetiami. Pietro len ťažko hľadá zamestnanie, ktoré mu nakoniec poskytne mladý vojvoda Francesco z vládnucého rodu Medici. Pietro začne obletovať bohatú a vydatú florentskú krásku Cassandru, ktorej rodina nechá nakoniec milenecký pár zavraždiť. Tak sa mladá Bianka stáva vdovou.

Ešte počas života svojho manžela sa Bianka začala stýkať s následníkom trónu, mladým vojvodom Francescom. Podľa legendy ich zoznámenie prebehne tým najromantickejším spôsobom – ružou zhodenou z okna domu, v ktorom Bianka bývala. Mladý vojvoda, očarený siluetou krásnej ženy za záclonou, sa zohol po ružu, ktorou sa začala ich osudová láska. A to aj napriek tomu, že Francesco bol už zasnúbený so sestrou cisára Maximiliána II. Johanou z rodu Habsburgovcov.

Bianka sa stáva Francescovou milenkou. Nič na tom nezmení ani svadba s Johanou, ktorej posteľ vojvoda navštevuje len za účelom splodenia potomka,  ale mužského nasledovníka trónu sa nikdy nedočká. Johana mu porodí sedem dcér. Pád zo schodov a následný predčasný pôrod ôsmeho potomka, mimochodom syna, sa stal dieťaťu aj jej osudným. Francesco sa stáva vdovcom.

Ubehnú len tri mesiace a dvaja milenci sa tajne zosobášia a ich láske už nič nestojí v ceste. Neskôr, keď to už bolo spoločensky prípustné, to oficiálne oznámia aj verejnosti. Ale ako to už chodí, spolu s láskou sa do života vkrádajú aj zrada, nenávisť a intrigy. Vojvoda sa stal neobľúbeným kvôli vzťahu s Biancou, ktorá pochádzala z Benátoch, odvekého rivala Florencie. U poddaných si Bianka vyslúžila prezývku čarodejnica a smrť Johany a jej syna pripisovali jej jedu, čo historický výskum vyvrátil. Francescov brat kardinál Ferdinando, narozdiel od svojho staršieho brata u ľudu veľmi populárny Bianku z duše nenávidel a využíval svoj vplyv aby očiernil akékoľvek jej správanie.

Ale napriek všetkým neprajníkom a nenávisti boli  Francesco a Bianka konečne spolu. Až prišiel október 1587. Dlhoročný milenci zomreli takmer súčasne po slávnostnom obede usporiadanom na počesť uzmierenia rozhádaných bratov rodu Medici. Najprv zomrel Francesco, deň po ňom zomrela Bianka. Ako príčina smrti bola uvedená malária. Na trón toskanského veľkovojvodstva zasadol Francescov brat – kardinál Ferdinando. 

Milencov tak rozdelila smrť. No ani po smrti im nedopriali spoločný odpočinok. Kým Francesca pochovali v honosnej panovníckej hrobke Mediciovcov so všetkými poctami vedľa prvej manželky Johany, o Bianku sa postaral Ferdinando, ktorý za žiadnu cenu nechcel pripustiť aby bola pochovaná spolu s Francescom v ich rodinnej hrobke. Kolovali chýry, že ju dal hodiť do spoločného hrobu s florenstskou chudobou. Prikázal tiež odstrániť všetky jej erby, tak aby ich verejnosť nemohla vidieť.


Tu sa končí príbeh zakázanej lásky Francesca a Bianky, ktorý hýbal spoločenskými udalosťami a politickým dianím renesančného Talianska. Medzi ľuďmi kolujú v tej dobe chýry, že v ich prípade nebola skutočnou príčinou smrti malária, ale ich niekto otrávil. Na svedomí ich mal mať kto iný ako ctižiadostivý Francescou brat - kardinál Ferdinando. Vyskytla sa však aj legenda, že to bola práve Bianka, ktorá chcela otráviť svojho švagra a omylom sa k jedu dostal Francesco. Bianka túto tragédiu neuniesla a otrávila sa tiež. Či to bolo tak či onak sa už zrejme nedozvieme. Jedno je však dnes isté, toxikologické analýzy v roku 2006 potvrdili jed arzenik v ich telesných pozostatkoch.

Spoločný vzťah Francesca a Bianky trval 24 rokov a okrem nej nemal Francesco žiadnú inú milenku. Nikdy sa im nepodarilo mať spolu vlastné deti, kedže Bianka po pôrode dcéry z prvého manželstva s Pietrom zrejme ostala neplodná. Počas celej doby ich vzťahu ju zahrňoval Francesco pozornosťou a robil všetko, čo jej videl na očiach. Bianka tak žila v prepychu a dostávala darom šaty, šperky, ale tiež záhrady, vinice a honosné vily. Jednou z nich bola aj Villa La Tana, v ktorej sa kedysi milenci stretávali a ktorej múry boli nemým svedkom ich spoločných rozkoší a potešenia.  Dnes tu žije Simone Cosac so svojou rodinou. A keď sa raz Simone prisnil s Biankou sen, v ktorom ju previedla renesančnými záhradami vily, rozhodla sa vytvoriť parfémovú kolekciu inšpirovanú Biankou a vilou La Tana.


V tomto roku ku kolekcii pribudne niečo špeciálne. Niečo skutočne unikátne. Parfém s názvom Amore Proibito (Zakázaná láska) v ktorom minulosť inšpiruje prítomnosť, tlkot srdca sa miesi s vášňou, ktorá je silnejšia ako dôvody. Je to túžba mimo dôsledok, pokušenie mimo rozumu.

Simone Cosac - Amore Proibito

Z parfému bude vyrobených len 300 kusov, pozlátených a vytvarovaných rukami florentských umelcov, majstrov v dávnom remesle práce s kovom. Budú ozdobené Swarovského kryštálmi, podpísané a očíslované ich tvorcom. A cena za kus? 4500 Eur.

Mal som možnosť ju ovoňať. A máte ju aj vy, ak sa u nás zastavíte. A ako vonia zakázaná láska? Ako ruža. Ruža netypicky poňatá, tak trošku temná, pikantná, zahalená tajomstvom. Esencia naplnená emóciami. Ako príbeh Bianky a Francesca, ktorí sa vo svojej neúnavnej snahe o lásku snažili prekonať všetky prekážky, ktoré im osud pripravil.


2 comments:

  1. Ahoj Štefan, a stojí to za ty peníze? :)
    Romana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Romana, obrázok si musí urobiť každý sám :) Ale nedá sa tomu uprieť, že je to šperk, ručne robené umelecké dielo a zberateľský kus, je to vec pohľadu a samozrejme aj finančných možností. Vnímam to podobne ako s obrazmi, nedá sa na ich cenu pozerať cez cenu nanesenej farby a plátna, je to o pridanej hodnote a o tom koľko sme za tu hodnotu ochotní dať a to je niečo veľmi individuálne. Ale poviem Ti, že keď to človek poťažká v ruke, tak je to riadna váha a tá vôňa je krásna keď sa viac "nadýchne" a rozptýli do okolia a ty chytíš len taký závan, vtedy je božská. Proste z papierika tá vôňa nie je to pravé. Chce dýchyť :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...