April 23, 2016

Mystická pínia.

Raz som čítal článok o tom, ako istý Grék,  výborný hráč na citaru a spevák, hral a spieval v umeleckej súťaži, keď mu zrazu praskla jedna struna a stalo sa niečo nečakané až neuveriteľné. Chýbajúci zvuk struny mu doplnil spev cikády, ktorá sedela na brnkacom nástroji a tak Grékovi dopomohla vyhrať prestížne víťazstvo. Tento príbeh pripomína niekdajšiu slávu cikád, fascinujúceho hmyzu, ktorý bol v časoch antického Grécka emblémom boha Apolóna, symbolom krásy, umenia a stvorenia. Platón rozpráva príbeh o tom, že cikády boli kedysi ľudia, ktorých oddanosť hudbe bola taká veľká, že chradli a chradli, až po nich zostala len hudba. Dalo by sa tomu aj veriť, lebo je ťažké ich uvidieť, ale ich cvrkot je neodmysliteľnou zvukovou kulisou teplých letných večerov. Larvy niektorých druhov cikád dokážu prežívať pod zemou až 17 rokov kým vyletia na svetlo sveta. Kvôli tejto ich zdanlivej schopnosti „znovuzrodiť sa zo zeme“ sa stali v mnohých kultúrach symbolom zmŕtvychvstania a nesmrteľnosti. Pre indiánov boli spojením medzi nebom a zemou. 

A potom prišiel deň keď sme som sa stretol s mužom menom Patrick Veillet. Sochár, dizajnér ilustrátor (napríklad pre produkty Hermes), človek, ktorému sa rozhodli veriť mená svetových značiek už viac ako 20 rokov. Jeho najväčšou špecializáciou bol dizajn parfémových flakónov a niektoré z nich zaručene poznáte. V roku 2010 založil značku N-CIGALE (cikády) aby oživil symbol histórie, ktorý ho roky osobne fascinoval. Ubehlo 5 rokov  kým vytvoril 6 vôní, ktoré nalial do futuristických flakónov symbolizujúcich cikádu.

N-CIGALE (cikády)

Flakóny sú čierne, ale keď sa cez nich pozriete do svetla, uvidíte, že každý z nich má inú farbu. Od žltej cez zelenú, modrú, červenú až po fialovú. Flakóny sú robené ručným odlievaním do foriem a následným ručným opracovaním  v sklárskych dielňach v údolí skla "La Glass Vallée" vo Francúzku (výrobu flakóna môžete vidieť vo videu). Netypický  je aj koncept vôní, ktorý sa Patrick rozhodol predstaviť. Patrick sa vyjadril, že neobľubuje v parfémoch tri zložky. Levanduľu, figu a píniu. Skoro mi vybehli oči z jamiek, keď povedal, že vytvoril dve vône levandule, dve figy a dve pínie. Ale urobil ich tak, aby sa mu páčili a aby priniesli novú perspektívu pohľadu na ne.


Každá zo šiestich má v sebe zakódovanú istú scenériu, atmosféru. Ja som siahol po mystickej pínii -  PIN MYSTIC. Predstavte si, že sa prechádzate voňavým slnkom rozohriatým borovicovým lesom. Je vám horúco a vy sa chcete schladiť. Pin Mystic je ako nájsť vynikajúci pocit čerstvej vlhkosti v útrobách bielej kamennej kaplnky na ktorú ste narazili uprostred píniových krovín. Vojdete dnu. Steny nasiaknuté kadidlom, vzdušná sviežosť a príjemný chlad bielych kameňov. Sadnete si a zapozeráte sa na prázdne steny. Cez okenné výrezy presvitá les. Pár hlbokých nádychov a to, čo kričalo zrazu nestíha s hlasom. Pokoj a rovnováha. Je to ako sledovať svet v spomalenom zábere. Po chvíli začnete cítiť aj vôňu lesnej zeme. Žijeme rýchlo a veci vnímame povrchne. Spomaliť a dopriať svojim myšlienkam čas a hĺbku znamená preniknúť do mystickej atmosféry lesa a dotknúť sa jeho podstaty. A keď sa budete dlho a dobre pozerať, možno uvidíte aj cikádu ako sa kŕmi borovicovou živicou. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...