November 10, 2016

BERGAMOT. Parfémový kráľ medzi citrusmi.

Bergamot
Taliansko dalo svetu už kadejaké lahôdky. A keď sa povie bergamot, nedá sa jedným dychom nedodať kalábrijský. Tam sa totiž pestuje ten najlepší. Vyzerá ako limetka šmrncnutá pomarančom a grepom. Neupravený sa nejedáva kvôli svojej horkosti, ale vôňa jeho kôry je väčšine dôverne známa. Je tou kľúčovou esenciou, pomocou ktorej dostáva čaj Earl Grey svoju typickú arómu a chuť. Pestuje sa na juhu Talianska v spomínanej Kalábrii a tiež na Sicílii. Dôvod?  Parfémy.


História jeho použitia siaha až do čias Ľudovíta XIV. Spolu s dubovým machom a pačuli tvoria „svätu trojicu“ zložiek z ktorých bola pomocou presných proporcií vytvorená klasické chypré, ktoré odštartovali parfémovú revolúciu v 20. storočí. Sezóna zberu trvá od októbra do februára. Októbrová úroda ma vyšší obsah linaloolu (svieža, jemne kvetinová aróma), zatiaľ čo vo februári sa zvyšuje podiel linalyl acetátu, ktorý je sviežejšou verziu linaloolu s kvetinovo-zeleno drevitým nádychom s citrusovými nuansami. Aj takéto technické detaily sú pre parfuméra pri tvorbe parfému dôležité, priam zásadné. Olej pre parfémy sa získava lisovaním bergamotovej kôry za studena. Olej však obsahuje furokumaríny (bergaptén), ktoré na pokožke pri pôsobení priameho slnečného svitu môžu spôsobovať pigmentové škvrny, preto sa pre parfumérske použitie tieto furokumaríny odstráňujú špeciálnou metódou. Výsledok jednoznačne stojí za to. Bergamot je najkomplexnejšou vôňou z rodiny citrusov. Je rovnako svieža ale omnoho bohatšia a zaokrúhlená. Rozžiari každú vôňu. Výrazné šťavnaté pomarančovo-citrónové tóny s kvetinovo zeleným podtónom a koreneným charakterom. Pôvodom pochádza z Ázie.  V južnom Taliansku sa objavil už pred rokom 1700 a predpokladá sa, že ho sem priviezol Krištof Kolumbus z Kanárskych ostrovov. Meno dostal podľa mesta Bergamo v Lombardii, kde sa olej z neho prvýkrát predával.  Bergamot sa používal v Taliansku ako ľudová medicína stovky rokov.

V parfumérii má svoje neochvejné miesto a takmer ťažko nájsť parfém, ktorý by neobsahoval bergamot aspoň v malom množstve. Dokonca aj prvá Kolínska voda „Eau de Cologne“ pochádzajúca zo 17-tého storočia obsahovala z veľkej časti bergamotový olej. Je to skutočný extrakt stredomorskej atmosféry plnej slnka, pohody a radosti. Parfuméria by bez neho nebola tým, čím je. 

Parfémy so značnou dávkou bergamotu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...