November 4, 2016

Voňavé bôby TONKA. Voňali každému, komu som ich dal ovoňať.

Bôby tonka.

Tonka. Bohatá, sladká, teplá a krémová. Vonia po sušenej levanduli, bielej čokoláde, škorici, vanilke a klinčekoch s podtónom horkých mandlí. Aj samotné plody vyzerajú ako veľké čierne hrboľaté mandle, ktoré sú vo vnútri hnedej farby. Rastú na tropickom strome Dipterych odorata (v jazyku domorodcov "kumaru"), ktorý pochádza z Južnej Ameriky a sú to vlastne semená. Majú veľkosť približne 3 cm. Podľa popisu zrejme čakáte výraznú sladkú bombu, ale tonka vonia pomerne jemne a je ako upokojujúci balzám. 

Používa sa aj namiesto vanilky, kvôli svojej elegantnej púdrovej sladkosti a gurmánskemu charakteru. Bôbmi sa aromatizuje tabak, využitie našli aj v cukrárstve hlavne vo Francúzsku a v parfumérstve. Je možné ich použiť rovnakým spôsobom ako muškátový oriešok. Jednoducho sa nastrúhajú na struhadle.


Podstatnou zložkou je kumarín, ktorý sa z nich abstrahuje a ktorý je nepostrádateľnou súčasťou fougere a orientálnych typov parfumov. Pri nižších proporciách sa hojne využíva ako fixátor vône. Prvotriednu kvalitu je možné nájsť najmä vo Venezuele a Brazílii, podľa miesta pôvodu sa mierne líši aj vôňa.  Kumarín je možné vyrobiť aj synteticky, ale prirodzený sa získava tak, že sa semená odstránia zo zrelých plodov (v každom plode je jedno semienko) a namočia sa do alkoholu na 12 až 24 hodín. Následne sa vyberú, sušia a získavajú typickú hrboľatú podobu. Zároveň pri tom prebieha proces fermentácie, čím sa tonka bôby sfarbia do čierna. Na ich povrchu resp. tesne pod ním sa vytvorí biely poprašok, čo sú vlastne kryštáliky čistého kumarínu s ktorými sa následne ďalej pracuje vo viacstupňovom procese. Ak ich chcete ovoňať, viete, kde ma nájdete.

Parfémy, v ktorých je výrazná tonka.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...