January 21, 2017

Milánska maska a Ruský čaj.


Slávny vynález. Hviezda rituálu. Symbol národa. Podnecovač rozhovorov. Priateľ, ktorý nerobil rozdiely naprieč spoločenskými vrstvami. Bol pri tom, keď sa robili dôležité štátnické rozhodnutia, keď sa tvorilo umenie, keď sa písali dejiny. Nemý svedok stretnutí a osláv, výbava vlakov, spoločník samotárov i poslucháč dôverných rozhovorov medzi štyrmi očami... Súčasť radostí i starostí bežných dní. Od cárov po spodinu. Stal sa jednou z esencií ruského života a súčasťou ruskej duše. Samovar.

Legendárne Ruské karavány. Dovážali čaj z Indie a Číny. Na dlhých cestách obchodníci skúšali ich rôzne kombinácie až ho „vybrúsili“ do typickej podoby. Spočiatku záležitosť majetných, neskôr nápoj celého národa.  S čajom sa rozširoval aj samovar a z „obyčajného“ pitia čaju sa stáva rituál.


Sankt Peterburg. Benátky severu. Cárov sen postavený na bažinách. Hlavná tepna mesta – bulvár Nevský prospekt je zasnežený čerstvým snehom. Na jeho konci stojí prepychová secesná budova a na jednom z jej poschodí je priestranná knižnica s čajovňou. Vojdete dnu a dýchne na Vás kúzlo kníh a dreveného nábytku potiahnutého koženým čalúnením. Silný výluh čaju naliaty z konvičky tzv. „závarka“ sa leskne na dne porcelánovej šálky. Pramienok horúcej vody sa vlieva do tmavého výluhu až kým sa šálka nenaplní. Infúziou závarky a horúcej vody vzniká čaj s charakteristickou farbou a vôňou. Silný a intenzívny. S náznakom ostrých kvetinových tónov a suchou a príjemne dymovou dochuťou pri ktorej Vám naskočí predstava zadymených ohnísk pomocou ktorých sa snažili ruské karavány udržať v suchu drahocenný náklad čaju počas nekonečného putovania cez Sibír. Čerstvé lístky mäty dodajú čaju príjemný svieži dotyk. Čajová lyžička malín uchová sladkosť, bez toho aby ju výrazne menila. Objavia sa aj tóny brezy ako odkaz na ďalší zo symbolov Ruska, nekonečné brezové háje.

Masque Milano - Russian Tea.
To čo vám tu opisujem je čaj. Ruský čaj. Transformovaný do parfému. Skvelý nápad. Väčšinou, keď sa stretnem vo vôňach s čajom, ide o zelené svieže čajové tóny s citrusmi. Tento je iný. Čaj vo vôni je veľmi zreteľný a realistický, čierny, zadymený a suchý, s malinami a mätou. Ľahko pikatný, spojený s vôňou suchého tmavého dreva a kože. Nebudem prehánať, keď poviem, že je to pre mňa jedna z najzaujímavejších vôní, ktoré som ovoňal. Tento počin majú na svedomí páni z Masque Milano, parfémovej značky z talianského Milána inšpirovanej maskou a operou. Nápad premeniť ruský čajový rituál na parfém im vnúkla cesta po Rusku.

Tento čaj „pite“ rozšafne, na ruský spôsob cez kocku cukru. Vychutnávajte si ho dúšok po dúšku. Nasávajte jeho vôňu a predstavujte si ako sedíte v pohodlnom kresle v atmosfére elegantnej knižnice medzi policami plnými kníh, šalka čaju vám príjemne zohrieva ruky a vy sa pozeráte von veľkým oknom na zasneženú Kazaňskú katedrálu, na jeden z najväčších skvostov Sankt Peterburgu. 


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...