February 3, 2017

Nežná je noc.


Je tma. Reálna fyzická tma. Žiaden obraz ani zvuk. Žiaden jas monitorov, displejov ani svetlá kontroliek spotrebičov. Len tma a vy. Zrejme ležíte v posteli a chystáte za zaspať, možno sa opierate o partnera, možno medzi vami leží vaše dieťa alebo len tak pozeráte do tmy. Možno máte oči zatvorené a možno sa vám otvorené občas zalesknú v tme. Asi práve na niečo myslíte. Aký ste mali deň, čo zajtra a čo pozajtra... myšlienky bežné.  Naozaj všetko? Asi ste mi niečo zatajili.

Je noc. Už sa na vás nikto nepozerá, už sa nemusíte tváriť, ani počúvať, ani na nikoho reagovať, usmievať sa... Už je ten správny čas. Už môžete. Byť sami sebou. Myslieť na čo chcete. Ako chcete. Už vás v tej tme nebude nikto pozorovať, posudzovať ani hodnotiť. Už môžete. Myslieť. Živočíšne, bez konvencií, egoisticky, nevychovane ale vo svojej podstate čisto a prirodzene. Lebo takí sme. Nie len čiernobiely, iba dobrí a iba zlí, raz plytkí a raz hlbokí, plní hriechov, inokedy stelesnením dobroty. V nočnej tme už nemusíme hovoriť nie, keď myslíme áno. Môžeme otvorene túžiť, milovať, odpúšťať i nenávidieť... Vidieť trávu zelenšiu ako v skutočnosti je, myšlienky, ktoré dýchajú v tme.


Spoločnosť očakáva, spoločnosť formuje. Vytvára konvencie a má rada skóre, predvídateľnosť  a kategórie. Volíme slová, formy, obsahy a vzdávame sa kúskov seba. Za členstvo v klube. Horkosladký svet. Upíjame z neho dúškami. Zamotaní v teplých posteliach a mäkkých vankúšoch vyslovujeme naše tézy a hypotézy. Keby a čo ak by... snové novely ako rovnováha k realite dní.

Je to tak milosrdné. Môcť utiecť do vlastných chrámov a zakukliť sa vo vlastnom svete. Počuť vlastný tlkot. Nechať sa unášať prúdením. Sledovať extempore vlastného ja. Snívať predtým, než snívame. Byť sám so sebou. Nahý pred sebou. Možno to bude len okamih. Okamih osobného raja kým nezaspíme. Tak nežná je noc.



Tendre est la nuit (Nežná je noc) od Majdy Bekkali je parfémovou poctou noci. K vytvoreniu tejto vône Majdu Bekkali inšpirovala slávna Zelda Fiztgerald, ikona 20-tych rokov minulého storočia. Bola z bohatej rodiny, žila búrlivý a nablýskaný život a patrila k vrcholu spoločenskej smotánky. Jej rastúca nevyrovnanosť bola predzvesťou jej duševných problémov. Náplasť na ne našla v únikoch z brutálneho a duchovne sterilného života smotánky do svojho vlastného „zámotku psychickej noci“ v sanatóriu vo Švajčiarsku a na francúzskej Rivière. Tendre est la nuit. Na jednu stranu tichá a melancholická, ale na druhej strane je v nej niečo znepokojivé a tajomné. Je určite elegantná a svojim spôsobom tmavá. Na začiatku ostrejšia s korením, neskôr zaoblí hrany a zmäkne. Na konci až objímajúca, evokujúca bezpečie. Pôsobí to na mňa ako keď sa zrazu ocitnete v tme, ste nabudený a v pozore z neznáma, ale nakoniec si na tú tmu zvyknete, zistíte, že vám nič nehrozí a obalí vás ten pokoj, ulita vytvorená z tmy, ktorú si začnete užívať. Sladkosť vo vôni necítiť priamo, ale ako keby ste ju len tušili. V jazyku parfémových zložiek je to zaujímavá kombinácia korenia, kože, pačuli a kadidla. Celé je to zaoblené mäkkým a príjemne teplým labdanom.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...