January 4, 2017

Puredistance BLACK. Krása kričí v tme.


Vyrástla generácia, ktorá ukazuje všetkým všetko. Generácia, ktorej súkromie patrí všetkým. Zdieľa s publikom detailne vykreslené životy. Nahota zovšednela a intimite dochádza dych. To, čo malo ostať v náznakoch, je nahlas vykričané v krikľavých... A pritom koľko šťavnatosti je v prítmí neodhaleného. Siluety, krivky, obrysy a letmé tušenia. Svet nepotrebuje len analýzy, toky dát, obsahy a zloženia... Potrebuje aj tajomstvá a potrebuje fantáziu.

Chceme analyzovať všetko. Rozumieť všetkému. Vedieť všetko. Alebo aspoň mať ten pocit. Máme tendenciu všetko racionalizovať. Ale racionalita berie moc intuícii. Pritom niekedy stačí nechať oči zatvorené a proste si to vychutnať. Precítiť to. Nepremýšľať nad tým. To, čo je v tme, skryté, môže byť niekedy omnoho zaujímavejšie.


Ani nedokážem spočítať koľko ľudí takmer ani nechce ovoňať vôňu, kým sa nedozvie jej zloženie. Ale čo vypovedá zloženie o vôni? Takmer nič. O čom vypovedá koža v zložení vône? Keď esencia skutočnej kože ani neexistuje. Len sa rôznym spôsobom imituje. A výsledok môže mať tisíc podôb. Komplexný parfém je súčtom množstva zložiek. A pokojne ich môže byť aj 200. Estery, ionóny, laktóny, alkoholy, aldehydy, acetáty... ale komu to čo napovie? Lásku a city tiež nerozmieňame na hormóny a koktejl chemikálií. Dobrú knihu nerobí dobrou počet písmenok b použitých v texte. Dobrý obraz nedefinuje množstvo žltej na plátne... Nepotrebujem analyzovať každú zložku na to, aby som vedel, či sa mi vôňa páči. Či to, čo cítim, je niečím, čo mnou pohlo a zanechalo dojem.

Parfémovú chémiu a zloženia prenechajme odborníkom a voňavé potešenia ponechajme obyčajnému vychutnávaniu, nosu a intuícií. A pocitom, ktoré v nás vôňa vyvoláva. Pretože tam, kde bolo povedané všetko, už nie je čo povedať. Tam, kde bolo odhalené všetko, už nie je čo objavovať. Tam, kde analyzujeme, prestávame snívať. K tomuto odkazu sa hlási aj Puredistance Black, vôňa ku ktorej nebolo nikdy zverejnené zloženie. Pretože keď necháme oči zavreté nastane tma, vtedy vieme „cítiť“ lepšie. Rozpoznať krásu a mystiku nepoznaného.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...