May 16, 2015

S gráciou.

Painting by Kees van Dongen
Váza plná orgovánu. Popred ňou prebehne silueta zahalená  len v uteráku. Uterák letí vzduchom,  dopadne na kožené kreslo a skĺzne až na zem. Nahá ženská silueta strhne z vešiaka podprsenku, zahalí si ňou svieže poprsie a ešte mokrými nohami pobehuje okolo šatníka aby našla perfektný kúsok, ktorý by lichotil jej krivkám. Vkĺzne do zvodných šiat, zo šperkovnice na stole vytiahne pár sponiek, vloží si ich medzi pery a oboma rukami zoči-voči zrkadlu tvaruje rozvlnené vlasy do poslušných lokní. Maskara, výrazný rúž... S líčením to extra nepreháňa, kapitálom zvodu je prirodzenosť. Ešte výrazné náušnice, topánky... tie so sponou. A parfém. Slnko sa chystá zapadnúť. 

Miluje život a užíva si život. Pozná život. Vie kým je, kým nie je a nebude. S čertíkom v očiach, v bohémskej nálade sa vydáva so sebaistou chôdzou svižne klopkajúc o chodník na turné nočným mestom. Túlať sa, navštíviť kabaret, počúvať džez, jesť dobre a piť dobre, pretancovať polku noci, nabažiť sa spoločnosti a vyčerpaná šťastím padnúť do perín.


Uvádzač otvára dvere. Vchádza. Vypnutá, so šatami tesne pod kolená, zdvíha hlavu a ukazuje štíhly krk a obnažené ramená. Keď prechádza pomedzi hlavy, kútikom oka ju sleduje snáď každý. Dokonale ovláda svoje publikum. Rafinovane koketná. Bez lacných podtónov rozohráva malé etudy. Umenie pre pokročilých. Popíja kokteily, baví sa a popri tom listuje v atlase mužov pod kategóriou životný partner. Hľadá. Rovného súpera pre hravé dialógy. S týmto by to šlo, tento možno a ten tam vzadu určite nie... Bokmi krúži,  stelesnenie túžby, vedomá si svojej ženskosti, svojej ceny. Chvíľu tam a chvíľu inde, tu na moment, tu na pohárik, tu na kus reči... zahráva sa ladne, elegantne, kultivovane. Nie s hocikým a nie za každú cenu. Posedáva za barom s preloženými nohami a do elegantnej špičky vkladá úzku cigaretu. Pozrie na hodinky a so záujmom študuje obrazy na stenách. Nebude dlho sama. Muž, s ktorým si pred chvíľou vymenila nepatrný úsmev podozrivo krúži okolo barového pultu. Osloví ju. Dajú sa do reči. Narážajú na seba tancom replík a náznakov. Nenápadné mimikry flirtu. Dotkne sa jeho ramena, venuje mu pekný úsmev a pár nádejných minút, aby sa mu vzápätí kamsi vyparila. O čo jej ide? Pýtajú sa zneistení páni, ktorým nie je jasné, či sú vo vedení alebo sú len momentálne zaujímavým obeživom. Príbeh sa nečakane zauzľuje, rozuzľuje a neustále mení smer. Neuchopiteľná, neodhadnuteľná... potvora. Vyberá si a nikto nevie, za akých podmienok je ochotná byť ochotná. Spoločnosť strieda za spoločnosť. Potrebuje sa baviť, naplniť sa energiou a pulzom noci. Drinky, tanec, flirt a zábava. Všetko s gráciou. Sebavedomá, zvodná, plná života a štýlu. Žena, ktorá bude spať tam, kde jej je dobre. A pokojne to môže byť aj doma.


Na počiatku bol obraz. Expresionista Keen Van Dongen namaľoval bohatú a sviežu kyticu kvetín (maľba v úvode), ktorá bola použitá ako ilustrácia v knihe „PARFUMS“ z roku 1945. Keď Jan Ewoud Vos, zakladateľ značky Puredistance ukázal túto ilustráciu slávnej parfumérke Annie Buzantian, okamžite sa do nej zamilovala. Po vyše roku práce vzniká vôňa plná omamného orgovánu a jemných lupeňov gardénií. Napúdrovaná heliotropom, nakrémovaná tuberózou a jazmínom, máličko dokorenená karafiátom. Exhibícia vkusu. Majstrovská hra s orgovánom, ostatnými kvetinami a troškou luxusného mydla. Opuletná, zvádzajúca, ale s citom a gráciou. Parfém dostane názov Opardu. Slovo, ktoré každému akoby niečo evokovalo, každý má pocit, že ho už počul alebo pozná a pritom je to slovo, ktoré je vymyslené špeciálne pre tento parfém. Opardu vyjadruje nostalgickú túžbu po dňoch plných opulentnej krásy, zvodnosti a snovej atmosféry zamatového nočného života Paríža tridsiatych rokov minulého storočia. 

Puredistance - Opardu

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...