February 27, 2016

Vyskúšali sme pre Vás #4 vstúpiť do nakrajších záhrad sveta.

Bottega Profumiera - Mon Jardin

Prší. Stále len prší. Celý február. Ani zima, ani jar. A mne sa už cnie. Za príjemným jarným slnko, za teplým vánkom, za rozkvitnutými záhradami, za sviežou zelenou trávou. Prechádzam prstom po poličke s parfémami a pátram po čom siahnuť. Po akej voňavej pripomienke vytúžených pocitov tepla a kypiaceho života. Cestujem príbehmi vôní, až si spomeniem na nesmrteľný výrok, že všetky cesty vedú do Ríma. A z neho je to už len na skok do neba.


Ruiny mesta Ninfa

Stačí vyraziť asi šesťdesiat kilometrov severovýchode. Tam ležia. Uprostred ničoho. Podľa mnohých najkrajšie a najromantickejšie záhrady sveta. Záhrady Ninfa (Giardino di Ninfa. Postavené na ruinách stredovekého rímskeho mesta, ktorého história siaha až do 12. storočia. Hrad, jazero, mosty, katedrála, mesto ako sa patrí. Nachádzalo sa na slávnej obchodnej ceste Via Appia. Prišla renesancia a mesto s neustále sa rozširujúcimi močarinami zasiahli morové rany a ničivé epidémie malárie. Prischlo mu pomenovanie „Mesto mŕtvych“ a na niekoľko storočí ostalo prakticky opustené. Budovy chátrali a postupne na nich dopadal zub času. Mocná príroda si nezabudla spraviť svoju robotu a opustený raj začala pretvárať na svoj obraz a navracať ho do svojho lona. Keď prišli  20-te roky 20. storočia, všetko sa malo zmeniť. Jej majitelia, potomkovia prastarého šľachtického talianského rodu Caetani-ovcov sa rozhodli vrátiť mestu ľudský dotyk a vdýchnuť mu aristokratický štýl. Výsledkom bola fúzia prírodnej rezervácie a anglickej záhrady spojená do rozsiahlého botanického unikátu s rozlohou viac ako sto hektárov. Stredoveké ruiny kamenných múrov obrastených machom po ktorých sa ťahajú tisícícky popínavých ruží vytvárajú neuveriteľnú atmosféru romantična a nadpozemskosti. Záhrada uzatvorená medzi okolitými horami, pár kilometrov od mora si žije svojim vlastným tempom, so svojou vlastnou mikroklímou. Talianské slnko často strieda dážď. Neuveriteľné kombinácie pôvodných a exotických rastlín tu rastú v krehkej rovnováhe spolu vedľa seba. Kvety v nej sa akoby pozabudli a tak dorastú niekedy aj 3 krát väčšie ako inde vo svete. Nachádza sa tu jazero, podľa ktorého dostalo mesto názov. Verilo sa totiž, že ho obýva nájáda, vodná nymfa (víla), strážkyna jazier a prameňov. Jej socha sa týči nad hladinou a spoločnosť jej robia labute.

Záhrady Ninfa

Záhrady Ninfa
Čaro záhrad inšpirovalo k umeleckým počinom už nejednu dušu. Našli by sme medzi nimi aj nositeľa Nobelovej ceny za literatúru a jedného z najväčších ruských spisovateľov Borisa Pasternaka. Záhrady sa tak dostali na strany kníh, na plátna obrazov či dokonca do parfemového flakónu. Parfumér Maurizio Lembo vyrastal medzi voňavými poličkami v parfumérii svojho otca. Po škole sa pripojil k rodinnému podniku, ktorý zaviedol už jeho starý otec v 30-tych rokoch v Ríme. Čoskoro si uvedomil, že to, čo by naozaj chcel, je založiť vlastnú značku prostredníctvom ktorej by tak slobodne mohol vyjadriť svoje myšlienkym, spomienky, svoju vášeň k parfémom a talianské umenie žiť.  Založil značku Bottega Profumiera a jeden z parfémov pomenoval Mon Jardin (Moja záhrada), ktorý je ódou na záhrady Ninfa. Ako sa sám vyjadril, záhrady navštevuje dvakrát do roka aby našiel svoj zen a napojil sa na svoj vnútorný svet. Miesto, kde sa cíti ako doma a ktoré je pre neho zdrojom energie.


A ako vonia záhrada Maurizia Lemba? Ako rozkvitnutý pomarančový háj do ktorého sa oprelo slnko. Hodvábne pomarančové kvety, svieži zelený bergamot a pár kvapiek jazmínu. Jazmín je vždy dobrá spoločnosť. Tento je čistý, len jemne tieňuje kontúry a vyvažuje citrusy svojou sladkosťou. Táto symbióza vytvára dokonalú harmóniu, nič nevyčnieva, nič nevyrušuje. Zložky nie sú natlačené na seba ale dýchajú, evokujú vzdušnosť a priestor. V srdci sa vôňa ešte viac zaoblí. Úplne najlepšou časťou je však záver. Hebký a túlivý. Krémový santal a priesvitné biele pižmo s doznievajúcou ozvenou kvetov. Nejako takto si predstavujem, že vonia neha.



Mon Jardin. Skvelá práca. Pohladila po duši. Prchavé potešenie zmyslov. Našiel som svoj zen. Našiel som svoju záhradu. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...