May 27, 2016

More po kvapkách

ARTE PROFUMI - A'MARE

Slnko už nie je také ostré. Vlastne je celkom príjemné. Nebadane padá k horizontu hladiny mora. Jeho lúče  navliekajú biele mraky ako korálky na niť až kým sa nedotknú pobrežia. Pláž je už takmer prázdna. Ostal tu len mladý pár zberajúci mušle a ich rozšantený pes tešiaci sa z vĺn. Večne hladné čajky. Celý húf. Bojujú o sústo vyplavené na breh. Vlny capkajú o útesy a vánok ohýba steblá tráv. Letná stredomorská pohoda.

Na skalách nad plážou stojí dom. Roky odoláva času, skúšaný slnkom a vetrom. Muž v rozopnutej bielej košeli s pohárom čerstvej zázvorovej limonády  v ruke pozoruje ako sa čajky nesú vo vetre. Pomaly upíja z vychladeného drinku, ktorému nastrúhaný zázvor odovzdal všetku svoju vôňu a chuť. Študuje vlny, ako sa lámu, odrážajú svetlo, tvoria zákruty a vzory. Ako sa spenia pri náraze o pevninu.  Teplo jeho ruky roztápa kocky ľadu v pohári. Kútiky sa mu pritom dvíhajú do úsmevu. Pobrežie je jeho domovom a more súčasťou jeho života, nie len dovolenkovým spestrením. Miluje tú čistú a sviežu vôňu slaného vzduchu, zrkadlový pokoj jeho hladiny keď svitá, prísľub prázdneho obzoru. Miesto, kde má najčistejšie myšlienky.

Aká jednoduchá a skromná vie byť radosť. More a pohár limonády. Cítiť sa fajn s každým nádychom z bledomodrého neba. Nič viac netreba. 


ARTE PROFUMI - A'MARE

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...