April 29, 2017

Otrok, vďačné deti, ženské lono a vôňa, ktorú má každý rád.

Arte Profumi - Sucre Noir

U nás doma to bolo rozdelené. Mama bola vanilková, otec kakaový. Sestra zase zbožňovala svet sladkej gumy. Keď sme od babky dostali balíček gumených medvedíkov, rozdelili sme si ich „po bratsky“ jeden tebe, jeden mne a ten, čo ostal sa rozhrýzol na polovicu. Aj ich farba mala svoju hodnotu. Najmenej bolo vždy tých fialových a červených. Už vtedy nás svet učil, že dobrého veľa nebýva. Detstvo, to je teplo domova, sladké spomienky, maškrty, pocit bezpečia a pohody. Vanilka sa stala mementom týchto spokojných detských chvíľ.

Pracujem s vôňami, som v neustálom kontakte s ľuďmi a môžem povedať, že či už máte vanilku radi alebo nie, je veľmi málo ľudí, ktorým  by pokrútila nos alebo im bola vyslovene nepríjemná. Je jednou z najobľúbenejších a najpozitívnejšie prijímaných vôní naprieč spektrom chutí a vkusu vôbec.

Arte Profumi - Sucre Noir

Aztékovia vanilkou ochucovali svoje kakao a ponúkli svojim nápojom aj španielského dobyvateľa Hernanda Cortésa, ktorý vanilku spolu s kakaom priviezol do Európy na španielsky kráľovský dvor. Spočiatku sa využívala najmä na medicínske účely. A keď vravím medicínske, myslím tým sexuálne dôvody. Zamysleli ste sa niekedy nad tým ako vanilka prišla k svojmu menu? Španieli ju pomenovali „vaina“, odvodené z latinského „vagina“. Neskôr sa vaina rozvinula do zdrobneniny vainilla. Vanilka bola používaná vo svojich európskych začiatkoch ako afrodiziakum, ako nervový stimulant.  Ak sa pýtate čo bolo skôr, či vajce alebo sliepka, vanilka bola najskôr medicínou a používala sa aj ako parfémová zložka na prevoňanie tabaku. Až neskôr sa prepracovala do kuchýň ako súčasť dezertov a zmrzlín. Stále však patrila len panovníkom a šľachte. Bežný smrteľník v Európe o nej mohol len snívať.


Niekedy všetka vanilka na svete pochádzala z Mexika, preto mali španieli na svoj exotický objav svetový monopol. Počas 16. a 17. storočia bol po nej vysoký dopyt, najmä v Paríži a Londýne. Do francúzskych a britských metropol boli pašované vanilkové odrezky, ktoré končili aj v botanických záhradách. Podnikatelia a výrobcovia rastlín sa ju pokúšali vypestovať  z odrezkov vo svojich kolóniách s podobnou tropickou klímou aká panuje v mieste pôvodu vanilky, v Mexiku. V roku 1819 boli z botanickej záhrady v Antverpách na Jávu odoslané dve rastliny. Dlhú a náročnú plavbu prežila len jedna z nich.  Tá síce zakvitla, ale nepriniesla žiadne plody. Vanilka sa odtiaľ šírila po francúzskych a britských kolóniách, rastlinkám sa darilo v raste, no nemali žiadne plody. Nikto si nevedel vysvetliť prečo.  

Vtedy sa ešte netušilo, že vanilku  dokáže opeliť jedine špeciálny druh včely rodu Melipona a niektoré druhy kolibríkov. A tie žijú len v strednej Amerike. Zlom prišiel až v roku 1841, keď sa malému dvanásťročnému otrokovi Edmondovi Albinsovi na ostrove Réunion podarilo to, o čo sa botanici snažili storočia pred ním. Objavil spôsob ako ručné opeliť vanilkové kvety. Tento jeho spôsob sa používa dodnes. Vanilka sa postupne udomácnila v mnohých tropických oblastiach. Plantáže na Jáve, Réunione, Madagaskare, Mauríciu a Seychelách tak získali vanilku z jedného jediného štepu, z jedinej rastlinky.

Vanilka je druh orchidey. Každý kvet sa otvára len jeden deň v roku , aj to len na niekoľko hodín. Z ručne opelených kvetov vyrastú dlhé zelené struky, ktoré sa zberajú ručne ešte predtým, než sú úplne zrelé. Čerstvé vanilkové struky nemajú žiadnu chuť ani vôňu. Musia prejsť procesom fermentácie pri ktorom sa uvoľní vanilín so svojou výraznou vôňou a chuťou. Potom ešte struky dozrievajú niekoľko mesiacov v drevených boxoch. Náročný a dlhotrvajúci proces, neisté prírodné podmienky a potreba ručného opeľovania robí z vanilky po šafráne druhé najdrahšie korenie na svete.


Kvôli veľmi vysokej cene a vysokému dopytu sa vanilka začala vyrábať aj synteticky. Koncom 19. storočia sa objavilo, že vanilín, bielu kryštalickú látku zodpovednú za typickú vôňu vanilky, je možné syntetizovať z eugenolu, ktorý sa nachádza v oleji z klinčekov. Neskôr sa začal vanilín syntetizovať z lignín-siričitanu, ktorý je vedľajším produktom celulózy pri spracovaní papiera. Aj to je jeden z dôvodov prečo staré knižnice alebo starý papier voňajú sladkastou vôňou. Jednou z vonných látok, ktorá sa uvoľňuje pri rozpade papiera je vanilín.

Ale vanilka, to nie je len vanilín. Skutočná vanilka obsahuje mnoho ďalších aromatických látok ktoré z nej robia jednu z najkomplexnejších vôní v prírode. Čistý vanilkový absolut vonia ako vanilín, drevo, korenie, sušené ovocie, tabak a čokoláda s náznakom kvetín. Tento rok jej cena opäť vystúpala do závratných výšok, padol ďalší rekord, 550 dolárov za kilogram vanilkových luskov. 1 kg vanilkového absolutu s ktorým pracujú parfuméri stojí vo veľkoodberateľskej cene okolo 5500 dolárov. Preto je bez preháňania pravá vanilka v parfémoch skutočným luxusom.  

Arte Profumi - Sucre Noir

V jednoduchosti je krása a dokonalosť. Povedal si traja ľudia. Michele Iannone, jeho sestra Mariagrazia a jeho manželka Monica. Trojica z Ríma, ktorá stojí za parfémovými kreáciami nazvanými trefne. Arte Profumi. Umelecké parfémy. Stavili na prosté flakóny a naliali do nich pravú talianskú parfémovú školu. Akýsi ekvivalent talianskej kuchyne. Nie je podstatné množstvo surovín, podstatná je ich kvalita a dokonalý balans. Michele mi prezradil, že ich vône sú vytvorené ako samostatné parfémy, ale dajú sa navzájom vrstviť vo dvojiciach, jedna cez druhú, a dal mi aj návod čo s čím ide dohromady. Opäť bolo čo objavovať a ich parfémy ktoré som poznal zrazu dostali vo vzájomných kombináciách úplne nový výraz a kontext.

zdroj: www.arteprofumi.it





Keď ale dám kombinovanie a vrstvenie bokom, ostávame pri prapodstate krásy jednotlivých tém, ktoré vo svojich parfémoch spracovali. Parfémy, ktoré smerujú rovno k pointe. Absinthový Bohemien, chrámovo-kadidlový Ecclesiae, vôňa zeme v Mitti, zázvorová limonáda a morský vzduch v A'mare, šťavnatá magnólia v Secret...

Mám medzi nimi jednu, ktorá na mňa funguje ako zlepšovač nálady, ako dezert z ktorého sa nepriberá. Sucre Noir je vanilkovým univerzom, presvedčivou spomienkou, ktorá unáša do detstva. Vanilka, tmavý trstinový cukor a jemná kvetinovosť orchidey. Vo vysokej koncentrácii. Sucre Noir je spokojná a túlivá, hypnotická a rozvláčna. Memento sladkých detských dní, ale pokojne by sa na pokožke mohla premeniť na niečo neuveriteľne sexy. Na zožratie. Skrátka „belle“. A keby ste namietali, že nechcete voňať ako koláčik, spomeňte si, že s vanilkou ešte viete voňať ako afrodiziakum alebo nervové tonikum, upokojujúci balzam na vystresovaný svet okolo nás.  


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...