December 20, 2014

Keď sneží platina.


Nedokážem byť verný jednej. Stále ma nejaká iná dokáže poblázniť. Nadchnúť sa, vzplanúť, zhorieť na popol, aby som sa opäť dokázal zrodiť ako bájny Fénix a zapáliť pre druhú. Zasa to raz jedna na mňa zahrala. A ja som zasa naivne podľahol. Najprv zidealizovaná v mojich predstavách. Poznal som ako vyzerá, ako sa prezentuje. No je taká naozaj ? Nie je to len jej snaha zapáčiť sa za každú cenu, kým v skutočnosti skrýva povahu fúrie? Náhoda či osud, došlo na spoločné chvíle. Obdivoval som jej symetriu, tvary, tajomnosť. Zdvihol som ju v rukách. Bola ťažšia ako som si myslel. Zblízka som nasal jej vôňu. Jej pikantné poznámky ma nenechali chladným. Celý som zdrevenel. Pochopil som, že je nádherná navonok i vo vnútri. No nezamiluj sa. 

Snedá španielka z Bercelony menom Black Cube. Predtým ako Vám predstavím samotnú kocku, porozprávam Vám niečo o rodine, z ktorej pochádza. Jej otec, španiel, seňor Ramón Béjar, medzinárodne uznávaný, špička a veterán medzi parfumérmi, objavil pred takmer 35 rokmi svoju vášeň pre parfémy pod krídlami hinduistického učiteľa, ktorý ho zasvätil do tajomstiev a tradície ich výroby. Ako človek univerzálny okrem vlastnoručnej výroby vonných kompozícií sám navrhuje flakóny pre svoje výtvory. Čo sa použitia materiálov týka, priviedol k životu rad inovácii, na ktoré sa nik pred ním neodvážil ani myslieť. Drahé kamene, drahé kovy, špeciálne brúsené sklá, raritné materiály, nič nie je pre Ramona problém. Je to ako spojiť umenie a vedu v jedno. Ultimátny produkt. Technický perfekcionizmus a umelecká hodnota v každom detaile, všetko top. V tomto duchu sa rodí značka Ramon Molvizar. Tá je spojením mena a pocty jeho rodisku, malému mestečku Molvizar na španielskom pobreží stredozemného mora. Väčšina toho, čo vyrobí, putuje elite perzského zálivu a Ruska. Na znak zľutovania sa nad našimi neukojenými nosmi ponecháva 10 % produkcie doma v EÚ. Celá tvorba je podriadená filozofii všadeprítomnej sily prírody, kde základom sú tie najvyberanejšie suroviny na cenu ktorých sa nehľadí. Hviezdnu kvalitu značka potvrdila aj tohtoročným ocenením „the best European Fragrance of the year 2014“ udeleným v Istanbule. 

Ramón Béjar

Ramon Molvizar – Black cube

Ušľachtilá black cube je obohatená (doslova) o platinové vločky. V rámci Béjarovej filozofie to nie je len tak na efekt. Môžete obdivovať vôňu a pritom zachytiť vibrácie a energiu ušľachtilého kovu na vlastnej koži. V 18.storočí ju francúzsky kráľ Ľudovít XV. označil za jediný kov vhodný pre kráľa. Tak si platina razila cestu medzi smotánku periodickej tabuľky. Dnes sa najúspešnejší umelci tešia platinovým platniam a chorobný utrácači platinovým kreditkám. A ak sa Vám podarí vydržať v spoločnom zväzku celých 7 dekád, pripíšete si na vrub platinovú svadbu. 


Vrchné tóny: Koriander, Cejlónsky kardamón, Muškátový oriešok, Listy geránia, Mandarínková kôra, Kvitnúca levanduľa, Ružové korenie
Srdce vône: Kadidlo, Oud (agarové drevo), Austrálske santalové drevo, Ambra, Vetiver, Fialka, Magnólia
Základ vône: Pižmo, Benzoin, Cédrové drevo, Santalové drevo

Mandarínková kôra vytvára pár sekundové antré. No reflektory mieria inam. Pozornosť si kradnú iskrivo-živé ružové korenie a omamne dobrý muškátový orech. Ozaj, skúste si ho rozkrojiť doma a precíťte, čo dokáže. Akým rafinovaným spôsobom dokáže spojiť kontrast čerstvosti a tepla. Korenie jemne uberá hlasitosť, aby pustilo ku kormidlu krásny drevitý, delikátne dymový akord utkaný z kadidla, oudu, santalu, ambry a vetiveru. Každá zložka zamerateľná a rozpoznateľná, ale neoddeliteľná od celku. Okraje lemuje fialka temná ako dno studne. Jeden by ju ani nespoznal. Magnólia síce je na zozname účinkujúcich, ale nik ju nevidel hrať. Všetky kolieska do seba bezchybne zapadajú a pomaly posúvajú vôňu do základu. Tam na nás čaká zmäkčené a stíšené resumé celej vône s esenciou čistej, živočíšnej mužnosti. Na vôňach je otravné, ak uchvátia začiatkom, ktorý toho nasľubuje, aby v polovičke predviedli fádny obrat. Black cube však do bodky dodržala zmluvné podmienky. Vôňa nebadane postupuje hlavou, srdcom a základom bez zaváhania, a vôbec bez toho, aby ste to zaregistrovali. Švy medzistupňov sú neviditeľné, ale pevné a precízne. Ak sa diabol ukrýva v detailoch, tu si neškrtne. Vôňa nie je nijako prelomová ani zložením, ani všeobecným výrazom. Ale ten balans. Ten balans je ako dokonalý kokteil, ktorý nie je len mixom zložiek, ale ozajstným chuťovým orgazmom. Ramón sa nechal počuť, že na vôni pracoval a vyvažoval ju celé dva roky. A je to cítiť. S Black cube to medzi nami zaiskrilo v Košiciach v 1907, jedinej niche parfumérii, ktorá na území Československa Molvizara ponúka.


Zabudnite na gentlemanské gestá a rodinné typy. Black cube je druhou kožou rafinovaného zvodcu. V mystike noci rozohráva svoje šachové partie, precízne rezy, ťahy premyslené na míle. Vie kedy a kde sa dotknúť, kedy pritvrdiť a kedy ubrať. Jeho pohľad preniká až do duše. Macho, nevinný, pohŕdavý, sladký, chladný, nežný... Ponúkne toľko tvárí, koľko bude treba. Myslí, cíti, chápe a vidí... Tri kroky vpred, jeden vzad. On vie, že ju dostane, ale ponecháva ju v ilúzii, že môže uniknúť. Kocky sú hodené. Pasca cvakla, dopadli závory. Nedopovedané vety, už nemusí nič hovoriť. S detskou radosťou rozbaľuje svoju odmenu a na pár chvíľ z nej spraví bohyňu. Pohodené podväzky, nahota vyňatá z tajných šuflíkov, vesmír stlačený do dychov. Z ohňa len uhlíky, munícia minutá. Za nocou bodka a na tele podpis. Vstáva a oblieka sa, aby cestou po schodoch rozohral v hlave ďalšiu partiu. Neprehovoríš vietor nerobiť prievan.


1 comment:

  1. Popis ve me vyvolal vice vzruseni nez fifthy shades of grey. Tenhle niche chci mit.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...