December 6, 2014

Rodina MAISONových.


Koľko krát sa Vám všedný deň nabitý povinnosťami dovolí zasnívať ? Koľko krát by ste najradšej vleteli do často nepublikovateľných a sem-tam mládeži neprístupných zákutí fantázie? Ak by sme mali tú moc, nazrieť cez sklenené pohľady bezmenných a anonymných tvárí, ktoré míňame v obchodoch, uliciach či na ošúchaných sedačkách mhd-čiek, videli by sme neobyčajne farebný svet plný princov a princezien, zvodcov, krutých tyranov či žien ľahkých mravov, baletiek, superhrdinov aj vynálezcov perpeta mobile. Keď padá opona skutočnosti a pohľad zastrie hmla, je len na nás ako zhmotníme naše najskrytejšie túžby do predstáv tvoriacich most medzi bdením a snom. Všetko je dovolené. Svet fantázie. Čím viac nás svet zožiera svojou surovosťou a autentickosťou, tým viac sa bránime úletmi na miesta, kde sa svet točí okolo nás, podľa nás a len pre nás...

Phillippe Constantin sa rozhodol zmeniť svoj doterajší život a predpokladanú kariéru ekonóma a právnika, aby doprial svetu kolekciu vôní inšpirovanú práve svetom fantázie. Všetko sa udialo na počesť jeho otca, ktorý mu pred rokmi ukázal kresby na koži, ktoré predstavovali písmená abecedy určené pre imaginárny fantastický svet, ktorý vytvoril. Svet menom Artganis. Svet, v ktorom ten, kto drží tajomstvo vône, drží moc. Phillippe sa rozhodol vytvoriť čuchový podpis pre otcov rukopis. Kolekcia nesie meno MAISON INCENS, podľa rodiny Incens, ktorá v impériu Artganis ovláda všetko a všetkých pomocou vôní. Každá z vôní prislúcha jednému z členov tejto rodiny.


Kolekcia bola vydaná v auguste 2014. Fľaše sú na pohľad aj na omak z masívneho ťažkého skla zdobené kráľovskou pečaťou a korunované drevenou akoby kockou vynárajúcou sa z hladiny fantázie. Džús uväznený vo vnútri každej z fliaš hmýri asertívnymi farbami.

MUSC KALIRII. Parfém Artganiskej kráľovnej vyrobený z feromónov vtáka Kalirii. Keď kráľovná nosí tento parfém, všetci ju vidia tak, ako by si želala aby ju videli. V dokonalej kráse.

Hlava vône: Bergamot,Horký pomaranč
Srdce vône: Pomarančový kvet, Jazmín, Ruža
Základ vône: Koža, Vanilka, Santalové drevo, Pižmo


Musc Kalirii
Na moju pokožku dosadá prvý nástrek Musc Kalirii. Jedným okom pohľad na pyramídu vône, dvoma nosnými dierkami prisatý na zápästie čakám, čo sa bude diať. Zrazu sa deje všetko, ale nedokážem uchopiť ani jednu zložku na dlhší čas. Stroboskopické záblesky mi nedovoľujú vychutnať si plynulú jazdu. Aj keď sa vôňa časom pomaličky ustaľuje, nedokážem jasne definovať pocity. Taká ani ryba ani rak. Rozhodnutý prísť veci na koreň veci, postupne testujem vôňu na štyroch ďalších ľudských kožiach a prichádzam k prekvapivým záverom. Kým na mojej koži to vyzerá, že vôňa nevidela jazmín a ružu ani z rýchlika a prevládajú najmä horké citrusy a pomarančové kvety zašpinené koženou usňou, na ďalšej objavujem deklarovanú ružu aj s prvkami kadidla, aby som následne prišiel na to, že iný komparzista vyludzuje zo zápästia vôňu čerstvej omietky a pomarančového lístia. Dokonalý chameleón vo fľaši. Neuchopiteľné tajomstvo. Tuná je skúsenosť neprenosná a Vám ostáva len zažiť na vlastnej koži.


TABAC LICORII je vytvorený ako posvätná esencia, ktorej nositeľkou v impériu Artganis je Yanaa Incens, garant rovnováhy a harmónie.

Hlava vôňe: Aníz, Sladké drievko
Srdce vône: Tabak blond, Fialka 
Základ vône: Morské a živočíšne tóny, Pižmo


Tabac Licorii
Aromatický vetrový aníz zasnúbený so sladkým drievkom dávajú spočiatku jasne najavo svoju lásku. A ako sa na modernú rozprávku patrí, milostný trojuholník dotvára škorica. Vo vzdialenom pozadí robia mexické vlny tabakové listy a deklarovaná fialka sa predo mnou skrýva za plášť neviditeľnosti. Celá vôňa sa postupne vysúša a odhaľuje tmavé živočíšne pižmo v základe. Aníz a sladké drievko (pelendrek) slabnú a zaobľujú svoje tvary, no aj po hodine sú alfou a omegou celej kompozície. Tabac Licorii pôsobí jemne, nedrhne v nose, avšak dáva jasne najavo svoju prítomnosť a svoj postoj. Je teplá a suchá, nie však sladká. Zo všetkých testovaných najslabšia výdrž.


CUIR ERINDIL alias „dračia koža“. Erindil je artganiský drak, ktorého dokáže pomocou sily tejto vône ako jediný ovládať pán ríše Erin Incens. Parfém je silný a dymový ako samotný drak a jeho jazdec.

Hlava vône: Bergamot, Mandarínka
Srdce vône: Aromatické tóny, Kadidlo, Korenie, Koreň kosatca, Myrha 
Základ vône: Živočíšne tóny, Koža, Pižmo, Santalové drevo, Vanilka


Cuir Erindil
Koža draka sa otvára teplou slnečnou mandarínkou, ktorej sekunduje bratranec bergamot s jemnou citrusovou horkosťou a zelenými odleskami. Oranžovo-zelenú parádu ešte viac rozpaľuje pikantné korenie. Celý sunfest však trvá len nejakú chvíľu a vôňa prechádza do odtieňov horkých aromatických citrusových šúp, slabo rozpoznateľných tónov tlejúceho kadidla, ale najmä kože, ktorá narozdiel od iných zostáva až do záverečnej. Tesne pred odchodom sa ešte chytí za ruky s jemnučkým pižmom a ustráchanou drevitou vanilkou. Nádherná, hútna, postupne bledšia a poddajnejšia koža. Nevedno, či dračia, ale určite nie na draka. Dlhotrvajúca s jemnou sillage.



FIGUE AOUDII je parfémom Kalisty Incens, majsterky parfumérky ríše. Strom Aoudii ako predok nášho figovníka, ktorý bol na zem dopravený pravdepodobne z Artganis. Je esenciou a podstatou milostného elixíru.

Hlava vône: Bergamot, Pomarančový kvet
Srdce vône: Figa,Ylang-ylang, Fialka, Koreň kosatca, Koža, Céder 
Základ vône: Agarové drevo, Santalové drevo, Ambra, Živočíšne tóny, Pižmo


Figue Aoudii
Fialová, čerstvá, silno prezretá, slnkom zohriata figa. Figa, figa, figa. Parfémovaná, silno aromatická, medovo-cukrová. Pobozkaná kvapkou nežného ylang-ylang. Za náprstok listovej zelene, kde hlavným podozrivým je list fialky. Drevité tóny tvoria majestátny podstavec figovej buste. Vôňa je priamočiara a pekná. Udeľujem plný počet za vyrovnaný prednes. Kompozícia má pevnú štruktúru, nerozpadáva sa na úlomky, len jemne a pozvoľna uberá zo svojej žiarivej fialovej intenzity. Pre ľudí, ktorí na sebe radi ovocie v netradičnom háve. Najviac parády si s ňou užijete pri rozumnom dávkovaní.


FIGUE ELEII je vôňou Naily Incens, strážkyne brán do iných svetov. Podstatou tejto esencie je cestovanie vesmírom a paralelnými svetmi nezávisle na mieste a čase.

Hlava vône: Figový list, Zelené tóny
Srdce vône: Tuberóza, Koreň kosatca 
Základ vône: Céder, živočíšne tóny, Santalové drevo, pižmo


Figue Eleii
Pripravený okúsiť iné svety ohýbam časopriestor, aby som pristál vo figovom háji a natrhal za hrsť figových listov. Aromatická mliečna figová zeleň podopretá orrisom – koreňom kosatca, ktorý vonia ako vosková, nesladká jemne zemitá nekričiaca fialka. Štruktúrou podobná predošlej fige, ale v bezstarostnejšom, veselšom a jasnejšom svetle. Blond drevá jej budujú pevnú pôdu pod nohami, aby neuletela do iných dimenzií. S Fique Aoudii jednoznační víťazi série. Táto ešte o centimeter lepšia, minimálne na ženskej pokožke. Figový list, ktorý zahalí pohodovou aurou nielen chúlostivé partie.



Vône vcelku prekvapili a neostali nič dlžné povesti niche parfémov. Neprezradia na seba všetko hneď, ale čakajú kým si ich po prvotnom, zmätene nesúhlasnom pokývaní hlavou obľúbite. Potrebujú čas a otvorenú myseľ bez predsudkov. Z voňavých skladieb cítite, že patria k jednému koncertu. Spoločnú DNA dopĺňajú o rôzne farby a vibrácie.  A aby toho nebolo málo, každá ukrýva tóny rozličných druhov kadidla, keďže INCENS = incense = kadidlo. Život im vdýchol parfumér Jean-Claude Gigodot. Voňalo sa v Košiciach.

Bol to fajn úlet. Vraciam sa do reality, aby som Vám pripomenul, že snívať s otvorenými očami treba, aj keby len pohľadom cez farebné pravítko. Presne tak, ako za detských čias, aby ste s úžasom znovu zistili, že pani učiteľka je zelená.

2 comments:

  1. Čarokrásne, dokonalý katapult zo sivej reality. Mimochodom, vďaka a klobúk dolu pred človečinou, čo pácha tento prevoňaný blog. Ako v rozprávkovom sne.

    ReplyDelete
  2. Veľmi ma teší, že sa to páči. Ďakujem, Ďakujem :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...