April 4, 2015

Panovník.

zdroj: www.vietyo.com
Na tróne sedí kráľ. Majestátny vládca suchej rozľahlej roviny z ktorej vyrastá veľkolepé mesto s mohutnou vežou štekliacou nebesá. Muž činu, ktorý v ťaženiach za slávou, mocou a bohatstvom rozdrvil všetky prekážky stojace v ceste. Muž, ktorého rozhodnutia z neho spravili tým, kým je dnes. Každý krok môže byť osudný. Každou minútou vpred pred ostatnými. Premýšľajúci stroj s ľudskými chybami, vášňami a slabosťami, strážený ako poklad, nepriedušne uzavretý v pokojnej samote hradieb. Obklopený len hŕstkou najvernejších, ktorí obstáli v skúške oddanosti a času. Jeho rozhodnutia pocítia všetci, jeho pohľad a blízkosť však málokto. Sám proti svetu, sám proti vetru, sedí na vrchole sveta ako okrídlený lev a pozerá na nepreniknuteľné hradby, vodou naplnené kanály, na všetky tehly vystavané mocou jeho sily a ku cti jeho slávy. „Tak sa pozrite.“ Kráľ ktorý vládne zlatej ríši, mestu miest. Babylonu. Kde berie toľkú silu ? Akoby jeho kroky viedol šiesty zmysel...


V rukách držím niečo vzácne. Niečo, čo sa hľadá veľmi ťažko. Niečo netradičné a zaujímavé. Parfém Nabucco. Oživená idea niečoho, čo existovalo a bolo zabudnuté. Moderná verzia dávno strateného, inšpirovaná najmocnejším panovníkom, akého kedy Babylon poznal, Nabuchodonozorom II., ktorý nechal vystavať pre svoju milovanú manželku Amytis visuté záhrady, ktoré sa stali jedným zo siedmych divov sveta. Ťažká, ručne vybrúsená krištáľová 800 gramová kocka vyrobená špeciálnou technológiou zlučuje priehľadný a čierny krištáľ, symbol svetla a tmy do súvislého celku. Vo vnútri ukrýva olejový parfémový extrakt naliaty do rezervoáru v tvare gule, ktorá predstavuje mesiac vložený do zeme. Chrómový kruh na vrchnej časti flakónu reprezentuje slnko nad ním. Kovová tyčinka vytiahnutá z fľaše sa podrží nad zápästím dovtedy, kým z nej neodkvapne kvapka parfému, ktorá sa rozleje a vpije do pokožky. Už samotné nanášanie je rituálom, ktorý pripomína, že dobrý výsledok potrebuje čas. Potvrdzuje to aj samotná značka, ktorá od roku 1997 do dnešných dní vydala len 3 parfémy. Olejová konzistencia zaručí jemné a pomalé odporovanie všetkých jej krás a tajomstiev. Nevydá sa priestorom ale bude sa ako zamatová šatka držať blízko pri tele, pokojne celý deň a pridá aj noc. Všetky zložky parfému pochádzajú z výťažkov a éterických olejov driev, korenín, kvetov a rastlín, ktoré by sme našli aj v starovekej Mezopotámii. Stačí kvapka Nabucca, aby ste zacítili spojenie zeme a vzduchu a vkročili na most medzi prítomnosťou a mýtickým Babylonom. Prašná zem vyskladaná zo vzácnych drevín, orientálnych balzamov a suchého muškátového orecha a svieži vzduch nasiaknutý kadidlom, rozmarínom a myrhou. Je to ako zastaviť sa a rozjímať medzi rozpálenými múrmi starovekých hradieb cez otvory ktorých príjemne pofukuje. Neuponáhľaná vôňa. Vôňa, ktorá má čas.

Nabucco Parfum Fin

Za dverami počuť vŕzgavý pochod kožených podrážok otláčajúcich sa o vyleštený povrch drevenej podlahy. Zvuky silnejú a slabnú. Približujú sa a vzďaľujú. Muž v bielej košeli, s vyhrnutými rukávmi, rozopnutými vrchnými gombíkmi a povolenou slučkou kravaty pochoduje v pravidelnom nenáhlivom rytme  sem a tam rozľahlou pracovňou. Od dverí k oknu, od steny k stene, pomedzi prekážky z nábytku a listov palmy vyrastajúcej z veľkého hlineného kvetináča. S rukami spojenými za chrbtom, sústredene zamyslený, s neprítomným výrazom a mierne dvihnutou bradou upiera oči nahor. Rieši rébus, hádanku, ktorá mu ide hlavou. Zvažuje. Nasadzuje logiku a tvrdé fakty. Osvedčené zbrane. Vysokopostavený muž, odhodlaný k veľkým činom, ktorý si ukrojil svoj kus miesta na zemi a z veľkej časti naplnil svoje sny, dosť slobodný na to, aby niečo musel. Posadí sa a do rúk berie ťažkú krištáľovú kocku. Pohráva sa s ňou, prechádza po jej hranách. Sumarizuje myšlienky. Možnosti sú dané, len rozhodnúť. Ostalo jediné. Vypočuť názor, na ktorom mu záleží. Prebratý do života so stoickým pokojom vyčkáva na vhodnú príležitosť na rozhovor. S človekom, ktorému verí najviac, s človekom, ktorý ho pozná aj v momentoch, keď zloží všetky masky. S jeho milovanou, ktorá vždy stála po jeho boku aj keď sa blýskalo, bola mu najlepším poslucháčom, radcom, priateľom, najväčšou láskou, zázemím, svedomím, intuíciou, druhým párom očí...bola a je mu všetkým. Spoločný rozhovor v ňom zanechal pocit spokojnosti. Doplnil posledný diel skladačky a uzavrel kruh. Rozvírené myšlienky necháva uležať spánkom, aby ráno opäť vykročil pevným krokom a nadviazal na niť úspešných rozhodnutí.

Od Babylonu po súčasnosť je žena vyvážením, inšpiráciou a inou perspektívou myšlienok a rozhodnutí muža. Často neviditeľná, v pozadí, napriek tomu obsiahnutá vo všetkom. Odráža sa v mužovi ako slnko, ktoré aj keď nevidíme, vieme, že je tam, keď zbadáme rozžiarený mesiac na nočnej oblohe.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...