October 31, 2015

Rozhovor s Cécile Zarokian, parfumérkou, ktorá ide vlastnou cestou.

CÉCILE ZAROKIAN
Začala s medicínou. Skončila pri parfémoch. Odštartovala zaujímavú cestu na ktorej napriek mladému veku vytvorila už niekoľko zapamätateľných kúskov. Vyštudovala na ISIPCA vo Versailles, potom 4 roky trénovala v ROBERTET v Grasse a Paríži. V roku 2011 sa vydala vlastnou cestou a založila spoločnosť CECILE ZAROKIAN SARL v Paríži. Talent a miláčik sveta niche parfémov.  Predstaviteľka novej generácie parfumérov. Cécile Zarokian. 12 otázok a 12 odpovedí.



1. Poúžívate vlatnú paletu zložiek s ktorými pracujete?

Mám približne 400 zložiek s ktorými zvyknem pracovať.  

2. Ak by ste mali vyrobiť parfém s názvom „ráno po prebdenej noci“ čo by obsahoval?

To by záviselo od toho, prečo by tá noc bola bezsenná... ale predpokladajme, že by to nebolo kvôli nespavosti. Mohli by sme si predstaviť parfém vyjadrujúci vášnivú lásku, niečo veľmi zmyselné, teplý, bohatý, silný a živočíšny...

3. Je o vás známe, že robíte aj bytové, priestorové vône (difuzéry). Aký používate u seba doma? Ako vonia Váš domov?

Doma používam paličkový difuzér „Amber Wood“ od Simone Cosac a „Chapelle Royale“ z kolekcie vonných sviečok Château de Versailles, ktoré som robila pre tieto značky. A niekedy rozsvietim okolie veľkou sviečkou Ambre 1er vytvorenú pre Jovoy. Ale nie tak často, pretože rada dám svojmu nosu vydýchnuť.

4. Čo pre Vás znamená „Niche“ ?

„Niche“ pre mňa znamená obmedzený počet vyrobených kusov a malý počet predajných miest oproti masovému prúdu. Tiež je tam omnoho väčšia sloboda vytvárať inovatívne vôňe, ako aj voľná ruka pri používaní krásnych surovín.

5. Vrátia sa podľa Vás ako trend klasické chypré vône?

Je to už nejaký čas, čo sme videli „moderné chypré“ napríklad s ovocnými a gurmánskymi tónmi. Nemyslím si, že ešte uvidíme chypré také, aké bývalo kedysi (Femme de Rochas, Aromatic Elixir a pod.), v prvom rade kvôli reguláciám IFRA a tiež preto, že by sa muselo vyvínúť do podoby zodpovedajúcej súčasnému vkusu.

6. V čom je rozdiel keď pracujete so syntetickou molekulou a prírodnou surovinou?

Hlavným rozdielom medzi syntetickou molekulou a prírodnou surovinou je, že pri syntetickej pracujem s jednoduchou zložkou oproti komplexnosti a bohatosti esenciálneho oleja alebo absolutu, ktorý je zložený z množstva komponentov. Rozdiel je aj v tom, že konkrétna syntetická zložka je vždy rovnaká, správa sa vždy rovnako, ale pri prírodnej surovine sa kvalita, farba a vôňa mení. Je tu očarujúca variabilita s ktorou sa dá pracovať.

7. Urobili ste parfém len pre seba, svoj osobný parfém?

Nevytvorila som si parfém len pre seba. Obvykle nosím svoju súčasnú tvorbu kvôli testovaniu, alebo vône, ktoré som vytvorila blížiace sa môjmu osobnému vkusu. A samozrejme nosím aj vône od iných parfumérov.

8. Vaša najobľúbenejšia farba a ako vonia?

Nemám preferovanú farbu. Tak ako aj v parfumérii, to záleží na tom, čo ňou chcem dosiahnúť, čo chcem vytvoriť, želaný efekt.

9. Kedže ste pôvabná žena, ľahšie sa Vám vytvárajú vône pre ženy alebo pre mužov?
Nemyslím si, že tvorenie vôňe súvisí s pohlavím. Nie je pre mňa ľahšie vytvoriť vôňu pre ženu ako pre muža.

10. Čoho je v skutočnosti v práci parfuméra viac umelca alebo chemika?
Ako parfumér potrebujete povedzme isté základy v chémii, aby ste vedeli pracovať so svojim „náradím“. Ale pre mňa je parfumér viac umelcom ako chemikom, je to viac o jeho kreativite ako o jeho poznatkoch v chémii.

11. Čo robí kvalitný parfém kvalitným?

Ťažká otázka... „Čo robí kvalitný parfém kvalitným“ ? Tu neexistuje univerzálna pravda. Rovnako ako u iných umeleckých smeroch, ani tu neexistuje správne a nesprávne, je to niečo veľmi subjektívne a osobné. V mojom prípade sa stále snažím vytvoriť dlhotrvajúcu, bohatú a jemnú vôňu.

12. Blíži sa čas večierkov a spoločenských udalostí. Aký typ vône by ste odporučili dámam na večer?

Neexistuje žiaden konkrétny typ vône, ktorý by sa mal nosiť na večierky a spoločenské udalosti. Musíte si vybrať taký, ktorý najviac vystihuje Vašu náladu. Osobne, zvyknem nosiť vône, ktoré majú ešte len výjsť na trh, aby som mala akýsi druh náhľadu, otestovala ich naslepo, bez toho, aby som o nich niekomu povedala.

Niektoré z parfémov, ktoré vytvorila Cécile:

Laboratorio Olfattivo - Kashnoir, Patchouliful
Majda Bekkali - Mon nom est rouge ( Moje meno je červená )
MDCI - Nuit Andalouse, Cio Cio San
Jul et Mad - Aqua Sextius
Cécile Zarokian. Pred pár rokmi ešte nováčik v hre, dnes rešpektovaný hráč. Nechýbala jej odvaha pustiť sa po vlastných do neznáma. Z jej rúk ešte nepochybne vyjde veľa skvelých parfémov.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...