June 26, 2017

Vašimi očami: keď úradujú hormóny.

Lucia Hendrichovská a malá Lujza.
Pri výbere vône rozhoduje mnoho faktorov. Jedným z nich môže byť aj hormonálny stav. O tom ako sa menil vkus tehotnej ženy vám porozpráva Lucia, ktorá navštevuje našu parfumériu už pomerne dlho a s ktorou sme prešli celé obdobie jej tehotenstva.

Lucia, ako si vnímala vône resp. vyberala parfém, čo ti voňalo a nevoňalo pred tehotenstvom, počas tehotenstva a po pôrode?

Pred tehotenstvom...
Vybrať si z vôní v 1907 bolo pre mňa vždy ťažké. Sťažovala mi to hlavne moja mnohotvárnosť a čuchová nenásytnosť. Páčili sa mi dômyselne komplikované, podmanivo prekvapujúce a výrazné vône. Vždy som chcela voňať ako kvetinka alebo letná lúka, ale môj nos si robil čo chcel. Boli to najmä moje nálady, ktoré diktovali aký parfém chcem nosiť, aký kúpiť. Veľakrát som sa v obchodíku zastavila iba pre "terapeutický zážitok", aby mi vôňa urobila dobre na "nervy" 😊.

Počas tehotenstva...
Moj prvý niche parfém z 1907 bol Vertine. Presne splnil to, čo som vždy chcela. Záhradu, bylinky, rannú rosu a v nej moje bosé nohy 😊. Nosila som ju na sebe všade až sa môj nos dožadoval inakosti. V tom čase už vo mne rástol nový život. Na rad prišli také veci ako tropické Coccobello, či vážne kadidlo - Cardinal. Priťahovali si ma aj orientálne ovocné vône. Akoby odraz môjho jedálnička. Myslím si, že práve hormonálna búrka podporila vo mne také vône, ktoré sa spájali s chuťou a spiritualitou tohto tajomne krásneho obdobia ženy.

Hormóny mi však zvýšili nielen chuť na niektoré potraviny, ale aj citlivosť čuchových buniek. Cítila som aj to, čo by môjmu nosu nepozorovane ušlo. A okrem smradľavých topánok mojich pubertálnych synov ma fackal aj kokos od Heeleyho (smiech). Vo Vertine mi zrazu začala ukrutne prekážať úvodná zvučka bazalky a mäty, ktorú som tam ostro cítila a Cardinal ma akosi prisilno držal v napätí. Začala som túžiť po vôni hrejivej vanilky, omamnej ruže, upokojujúceho jazmínu, či čerstvých fíg.

Po pôrode...
Vysoké hladiny hormónu lásky oxytocínu a prolaktínu zmenili aj môj čuchový výber. Priťahovali ma sladučké túlivky, ľúbivé hrejivé objatia, také mamičkine vanilkové rožky. Úplne bláznivo a spontánne som si raz odniesla z obchodíku Ambre Intense by Evody, čo bolo aj pre mňa veľkým prekvapením 😊. Dnes už viem aj dôvod, prečo si ma pritiahla táto mocná čarodejka (podľa flakónu).

V jednej fáze som predsa len prepadla vôni kvetín. Okrem orgovánu a konvaliniek ma dočista opantal pyšný narcis. Pamätám si veľmi dobre jeho mocné vábenie. Posadnuto som si chodila do 1907 pre svoju dávku narcisového "opiátu" (smiech). Môj mozog sa nutne potreboval nasýtiť tejto kvetiny. Ktovie, či za tým bol prolaktín a oxytocín z dojčenia Lujzy alebo explózia jari vo vzduchu.


Pre tých, ktorí nepoznajú tieto vône: Lucia prešla celou škálou od sviežich zelených, cez výrazné, ovocné, orientálne až po hrejivé túlivky, aby sa momentálne našla v kvetinovkách. Hormóny môžu vniesť do života pestrosť aj čo sa týka parfémov 😊.

Malá Lujzička a jej veľká radosť :-)

1 comment:

  1. Njn...pri svojej zbierke exkluzívnych parfémov som v prvom tehotenstve prepadla Celébre od Avonu a okamžite po pôrode sa jej zbavovala. A pri druhom som nezniesla vôbec nič. No a z mesačnej hormonálnej liečby pred pár mesiacmi sa spamätáva môj nos doteraz.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...