December 20, 2017

Kardinálov hriech.

MDCI – Péché Cardinal (Kardinálov hriech). Ale ak na slovíčku „péché“ odstránite dĺžne a na „e“ dáte otočený vokáň, vznikne slovo „pêche“ – broskyňa. Kardinálova broskyňa.  
Máme pocit, že tresty a odmeny, ktoré udeľujeme sú spravodlivé. Hovoríme si, že nikoho vlastne neodsudzujeme bezdôvodne. A zahalíme to závojom vznešenosti. Odvoláme sa na vyššiu pravdu a  nazveme to morálkou. Odsúdime ostatných za to, že ich prichytili pritom na čo my „iba“ myslíme alebo skrývame. Ukrývame naše nízke pohnútky, pritom hlasne a pobožne odsudzujeme druhých. Sami sebe silne nadržiavame.

December 12, 2017

Vydal som sa do Ománu. Do zeme kadidla, prázdnych pláží a parfémov.

Vždy som túžil zažiť, aké to je urobiť si leto v zime. Navštíviť nejakú exotiku, vidieť a ochutnať, ovoniať a spoznávať. Som nerád klasickým turistom, ktorý má očakávania. Skôr sa snažím mať otvorenú myseľ, odhodiť predsudky, byť tichým pozorovateľom a sledovať miestnych. Splynúť. Až vtedy mám skutočne možnosť obohatiť sa a vychutnať si rozmanitosť sveta. Omán som si vychutnal plnými dúškami.

December 7, 2017

Vašimi očami: Ako vníma parfémy ekonóm?

S telom antickej sochy, vždy ako vystrihnutý z módneho žurnálu, so zmyslom pre umenie, krásu a estetično... Aj tak sa väčšinu času pozerá na svet cez číslice. Vie to s nimi. Ekonóm. Jozef, Jojo, Jožko. Stretli sme sa vďaka parfémom. Človek s vlastným názorom na parfémy. Tak som sa pýtal...

November 5, 2017

S láskou spomínam na Varšavu, nikdy som tam nebol.

Puredistance - Warszawa
Čo bolo, bolo. Ale veru dobre bolo. Minulosť sa nám javí lepšia a krajšia ako možno v skutočnosti bola. Pamätáme si to pekné, nedostatky a to nepekné sme vytesnili.  Súčasnosť sa nám v mnohom zdá dekadentnejšia a povrchnejšia ako doba, ktorá jej predchádzala. Volá sa to spomienkový optimizmus. Spomíname na „zlaté časy“ a prehrávame si v hlave film so  zasnenými obrázkami minulosti. Milan Lasica raz v jednej relácii  spomenul kúzelnú vetu, v ktorej parafrázoval text piesne, ktorý kedysi napísal pre Jara Filipa . Tá veta znela: „S láskou spomínam na Paríž, nikdy som tam nebol“.

October 26, 2017

Ako naša 1907 Vanilla a Jasmine nechtiac prerazili na arabskom trhu a my nevieme, či sa máme tešiť alebo plakať.

1907 Jasmine a Vanilla (originál) :-)
Tí, ktorí poznáte našu značku viete, že sa tomuto voňavému biznisu venujeme už pár rokov. Naša značka je zaradená do ultra-niche kategórie, takže skutočne vyrábame v malom a nie je nás možné kúpiť všade. Síce s tažkosťami, ale pomaly si zvykáme na to, že nemáme všetky výstupy o značke pod kontrolou. Mnohokrát náhodne narazíme na internete na rôzne príspevky kde o nás píšu, alebo sa značke venujú iným spôsobom. Už pre nás nie je prekvapením, keď k nám do obchodu zavíta zákazník a povie nám, že v lietadle keď letel smerom na Slovensko narazil v nejakom časopise na zaujímavý článok o nás, preto sa rozhodol navštíviť náš obchod. Zatiaľ všetky výstupy, o ktorých sme nevedeli a narazili na nich, boli pozitívne, z čoho máme obrovskú radosť.

October 15, 2017

Mandala. Veselé kadidlo.

Masque Milano - Mandala
Vraví sa, že mandala je odrazom duše. Jej stred je vyjadrením začiatku a konca všetkého, symbolom úplnosti. Byť v strede znamená o všetkom vedieť, vnímať všetko okolo seba rovnocenne, mať ku všetkému rovnako blízko. Parfém Mandala od talianskej značky Masque Milano je II. výstupom II. dejstva ich parfemovej opery života. V tomto parféme nechali zažiariť dve zložky. Kadidlo a myrhu. Ako symbolika dvojhlasného spevu mníchov vychádzajúceho z ticha kláštora v horách Tibetu, dva hlasy znejúce v dokonalom súznení. Ak ste sa niekedy báli kadidla v parfémoch, toto je niečo, čo sa jednoznačne oplatí vyskúšať. Ľahúčke, vzdušné, iskrivé a veselé! Hrá až ovocno korenistými tónmi s náznakom mydlovej čistoty. Skrátka veselé kadidlo, rovnako ako žiarivé farby mandaly.

October 7, 2017

Zimný opar.

Volnay - Brume d`Hiver
Jeseň je tu. Ešte stále je to vonku zelené, ale už sa pomaly ukazujú farby na listoch. Noci sú už chladné a vzduch ostrý. Neviem, či poznáte ten pocit, keď z horiaceho krbu sála také príjemné teplo. Iné ako teplo z radiátorov. Ste zabalený do deky a užívate si ten kontrast chladu za oknom a mäkkého túlivého tepla. Plameň vás fascinuje. Takto na mňa pôsobí tento parfém od Volnay - Brume d`Hiver. Vôňa mäkkého dreva, jemne pikantná, elegantná, s ružou a veľmi príjemným, trošku starosvetským púdrom. Nie sladká, ale obaľujúca hrejivosťou.

September 22, 2017

PITTI 2017. Najzaujímavejšie veci sa dejú pod povrchom.

Očarujúca Florencia. Ale neprišli sme len na dobrú zmrzlinu, kávu, sladkosti, dať si pohárik Aperolu a nadýchnuť sa ducha renesancie. Hlavným dôvodom našej opätovnej návštevy Florencie bolo znova sa stretnúť, vidieť a porozprávať s priateľmi z našej voňavej brandže. Tohto roku to prebehlo trošku ináč ako po minulé roky. Tento rok sme sa zamerali na veci, ktoré sa dejú pod povrchom.

July 31, 2017

Vašimi očami: keď vás strihá, vie ako voniate.

Všetci máme svoje povolania, všetci niečo robíme. Niekto pracuje s ľudmi, niekto pozerá do monitora počítača, niekto drží volant... Trudy Šubovič strihá. Dokopy už asi 16 rokov. Minule, keď mi upravovala bradu ma to tak ťuklo. Bola dosť blízko, blízko mojej tváre, môjho krku. Vedela sa ma nadýchnuť. Veď ona je celý deň nosom takmer zaborená do zákazníkov. Ako vníma ich vôňu, aký má vlastne pohľad na vône? Zaujímalo ma to, tak som sa jej spýtal pár otázok.

Celý deň ste obrazne povedané nosom zaborená v zákazníkoch ktorých striháte. Čo je vám príjemnejšie? Navoňaný alebo nenavoňaný zákazník?

July 18, 2017

Miešanie éterických olejov = parfém? Nie!

Mnohí miešate doma vôňe z eterických olejov a otáčate sa na nás s rôznymi otázkami ohľadom miešania parfémov. Tak si to rozdeľme. Miešanie éterických olejov je úplne iná kapitola ako miešanie parfémov. Vôňa namiešaná len z éterických olejov je z nášho pohľadu aromaterapeutická vôňa a nedá sa o nej rozprávať ako o plnohodnotnom parféme. Niektoré, ktoré ste nám doniesli ovoňať, sú skutočne veľmi pekné dielka. Týmito sa zaoberať v tomto blogu nebudeme. Skúsime vám vytvoriť predstavu, čo všetko potrebuje vedieť a potrebujete mať, aby ste vytvorili parfém. Na úvod si povedzme otvorene, že v kuchyni komplexný parfém nenamiešate. Takže poďme do roviny hobby.

July 4, 2017

Vašimi očami: navoňaný hokejista.

Fabo (Štefan Fabian) na ľade.
zdroj: https://hokej.sk   foto: jäzva
Hokej. Tvrdý šport, tvrdí chlapci, vysoký výkon, rýchlosť, nasadenie, sem tam nejaká bitka... a more testosterónu. Štefan Fabian „Fabo“ ho úspešne hráva už 19 sezón a odohral viac ako 900 zápasov. Na druhej strane parfém. Symbolizuje eleganciu, sofistikovanosť, noblesu a jemnosť. Ako vidí parfém hokejista? Spýtal som sa Faba.

June 30, 2017

Parfémové známosti.

Keď k nám prídete, dosť často sa pýtate na ľudí z parfumérskej brandže. A my otvárame počítač a začíname vám ukazovať fotky, rozprávať príbehy. Takto sa mnohí z vás dozvedeli ako bolo napr. vo vile La Tana, ako pôsobia ľudia z brandže naživo, či parfuméri fajčia... Preto sme sa rozhodli zvereniť pár fotografií s týmito ľuďmi, aby ste si vedeli lepšie vytvoriť predstavu o našich stretnutiach s nimi.  

Renegades – Traja páni, ktorí tvorili parfémovú históriu a vytvorili nové parfémové smery, majstri parfuméri Geza Schoen, Mark Buxton, Bertrand Duchaufour a moja šťastná maličkosť.

June 26, 2017

Vašimi očami: keď úradujú hormóny.

Lucia Hendrichovská a malá Lujza.
Pri výbere vône rozhoduje mnoho faktorov. Jedným z nich môže byť aj hormonálny stav. O tom ako sa menil vkus tehotnej ženy vám porozpráva Lucia, ktorá navštevuje našu parfumériu už pomerne dlho a s ktorou sme prešli celé obdobie jej tehotenstva.

Lucia, ako si vnímala vône resp. vyberala parfém, čo ti voňalo a nevoňalo pred tehotenstvom, počas tehotenstva a po pôrode?

June 8, 2017

Vašimi očami...

Je tažké písať o vôňach, keď ich čitateľ necíti. Je ťažké opisovať konkrétne jedlo tomu, kto ho nikdy nemal na jazyku. Ako opisovať farby slepému... Opis môže vyvolať predstavu, akúsi halucináciu o tom, čo nás čaká. Opisujeme jeden zmysel pomocou ďalších štyroch. Predstavte si parfém položený na stoličke. Vynorí sa vám určitá predstava. Vy vidíte tú svoju, ja tú svoju. Je to o významoch, ktoré prisudzujeme slovám.

May 27, 2017

Noc, cez ktorú sa nespí.



Slnko zapadne, ostane len teplý vzduch a rozpálený kameň domov a ulíc. Chodníky menia svoje angažmá, už nevedú do práce, už po nich kráča tma. Klopkajú po nich nočné krásky, romantici, opilci, zvodcovia, budúce aj bývalé lásky... Keď sa zažnú pouličné lampy a šero vnorí sa do kútov, ratanové kreslá vítajú svojich hostí a ovocie noci vyberá sa z pod pultov. Opálené nohy a odhalené ramená, tetovania na kotníkoch, mužské dlane na ženských kolenách. Rúže otisnuté na lemoch pohárov, deň sa skončil, lekárky sú bez pláštov, sudcovia bez talárov. Páry držiace sa za ruku, v parku mladík bozkáva mladú žabku v rozpuku. Šaty, ktoré dýchajú v letnom vánku, spomienky do zbierky, pôžitky noci a nedostatok spánku. Ožívajú príbehy nočných ulíc, s nimi ľudia, ktorých láka zábava a diktuje im chtíč. Plnia sa terasy, poháre, popolníky a sny... v kolotoči nočných svetiel, závanov parfémov a zhasnutej oblohy. Po súmraku počuť iný tlkot, iné tóny a hlasy, ulica sa mení, z opustených chodníkov sú zrazu nočné trasy. Začína sa noc, náš opačný vesmír, tá noc, cez ktorú sa nespí.

May 21, 2017

Sila, balans a kontrola.


Strom. Vždy jednou stranou vrastený do zeme a tou druhou pomyselne do oblohy. Aký koreň, taká koruna. Ako rastie, rozpína do všetkých smerov a ohýba sa s každým poryvom vetra. Prispôsobí sa ak veľmi treba, ale nedá sa úplne. Má svoju hlavu, svoj smer, bude bojovať o to, aby sa dostal čo najvyššie. Je trpezlivý a vyrtvalý. Aj keď bude mať po búrkach niektoré vetvy zlomené, niektoré mu naopak zosilnejú a niektoré zmenia smer. Narástú mu silnejšie korene, aby sa udržal vo vetre. Vo svojich letokruhoch na nič nezabudne. Či bolo dobre, či bolo zle, aký bol rok a či bola tuhá zima... bude rásť ďalej, raz rýchlejšie, raz pomalšie, no nezastaví sa. Show must go on. Ako gladiátor prírody, ktorý napriek všetkej nerovnováhe a nepriazni bude bojovať o svoju šancu rásť.

May 7, 2017

Trúfalá...


Neviem čo všetko dostávajú milenky do daru dnes, ale kedysi vedeli výmenou za svoju spoločnosť a nehu prísť k slušnému majetku a postaveniu. Mať milenku patrilo v minulosti k takmer až spoločenskému bontónu majetných a vládnucich vrstiev. Vedelo sa o tom, tolerovalo sa to a keďže sa milenky pohybovali v okolí najmocnejších mužov, mali vplyv a neraz písali dejiny. Pripomína mi to jeden vtip ako sa zveruje jedna dáma druhej: môj muž chodí raz týždenne do bordelu, ale inač je mi verný. Druhá príde domov a osočí sa na manžela: aj ty chodíš do bordelu? Áno, odpovie nesmelo muž. Chválabohu, už som sa zľakla, že my na to nemáme. Nerobme si ilúzie. Aj kráľovné mali svojich milencov. A nie málo. Stačí si prečítať knihu „V posteliach kráľovien“ a bude vám jasné, že nežné pohlavie vo svojich avantúrach v ničom nezaostávalo za svojimi mužskými náprotivkami.

April 29, 2017

Otrok, vďačné deti, ženské lono a vôňa, ktorú má každý rád.

Arte Profumi - Sucre Noir

U nás doma to bolo rozdelené. Mama bola vanilková, otec kakaový. Sestra zase zbožňovala svet sladkej gumy. Keď sme od babky dostali balíček gumených medvedíkov, rozdelili sme si ich „po bratsky“ jeden tebe, jeden mne a ten, čo ostal sa rozhrýzol na polovicu. Aj ich farba mala svoju hodnotu. Najmenej bolo vždy tých fialových a červených. Už vtedy nás svet učil, že dobrého veľa nebýva. Detstvo, to je teplo domova, sladké spomienky, maškrty, pocit bezpečia a pohody. Vanilka sa stala mementom týchto spokojných detských chvíľ.

April 22, 2017

Prach púdrov a perleť perál. Perlerette.

Ako dieťa si spomínam na filmy, v ktorých som veľa krát videl ako žena vstane od stola a povie: ospravedlňte ma, idem si prepúdrovať nos. Nikdy som nevedel, či je to metafora inej potreby alebo tým skutočne myslí, že si ide prepúdrovať nos. Tá veta sa stala tak bežnou, že ju bolo možné označiť ako hymnu ženského rituálu krášlenia. Hladká žiarivá pleť, pery sýtej farby... Prečo sa nám tak páčia? Jeden múdry muž raz povedal, že všetko čo na svete robíme je akýsi nános, intelektuálna nadstavba nad našimi pudmi. A našim pudom je rozmnožovať sa.

April 9, 2017

Príde peklo alebo vysoká voda. Leo Crabtree "BeauFort London" (rozhovor)

Leo Crabtree "BeauFort London".


1. Ako si sa dostal k vlastnej parfémovej značke? Prirodzený vývoj, náhoda alebo to bol vosk?

Leo: Značka samotná vyrástla zo zmesi mojich záujmov a mojej potreby byť kreatívny. Kľúčový bol moj záujem o históriu. Vyštudoval som históriu na univerzite. Stále ma zaujímal dizajn, umenie, psychológia, dokonca som trénoval svoje znalosti v anatómii, ale mojim skutočne silným záujmom sú temné kúsky histórie. Stále si myslím, že je tak trochu bizarné prísť sem a vidieť BeauFort kóju tu na výstave (PITTI 2016 Florencia), stretnúť všetkých tých ľudí, pýtam sa sám seba – Ako sa to vlastne stalo? Ale katalyzátorom bol jednoznačne vosk. Pred pár rokmi som začal vyvíjať vosk na fúzy, pretože som si dostal do hlavy, že chcem vyrobiť najlepší vosk na fúzy na svete.

March 25, 2017

Keď mi idú po krku.

Mám to rád. Z preplnenej ulice zapadnúť niekam, kde to bude ostré a kde mi pôjdu po krku a predsa to bude pohoda a príjemný relax. A ako často ju striháš? Tak raz za 3 týždne. Je potrebné objednať sa dopredu. Nerobia zázraky na počkanie. Vchádzam dnu a ponúknu ma kávou. Žiadne ženské kukadlá, vstup len pre chlpaté tváre. Na poličkách ostré predmety patriace do rúk profíkov. Pánske holičstvo. Svet mužov. Gentleman's World.

March 17, 2017

Jan Ewoud Vos z Puredistance opäť v Bratislave.

Jan Ewoud Vos - Puredistance

Štvrtok o štvrtej. V našej parfumérii v hoteli Carlton v Bratislave. Taká bola dohoda. Vstúpil k nám na minútu presne. Charizmatický holanďan Jan Ewoud Vos, majiteľ značky Puredistance, ktorá vyrába parfémy, ktoré sú považované za jedny z najexkluzívnejších parfémov na svete. Parfémy, ktoré svoju exkluzivitu dokazujú nielen svojou cenou a dostupnosťou, ale najmä svojou vôňou, kde je na prvé ovoňanie jasná kvalita zložiek, prepracovanosť a komplexnosť. Parfémový znalci naprieč svetom súhlasia. Jan Ewoud Vos. Chlapík, ktorého dokážete počúvať celé hodiny, najmä kvôli tomu, že vám na zdanlivo všedné otázky dokáže dať veľmi zaujímavé odpovede a iný pohľad na vec. A čo si na ňom cením azda najviac je jeho zásadovosť. Čo povie, to platí. A to je už dnes u ľudí vzácnosť, také „obyčajné“ slovo chlapa.

February 25, 2017

Čarodejka, ktorú milovali hviezdy.

Bol to klub s veľkým K. Teda C. Stork Club. Od prohibície až do úsvitu diska bol snáď najznámejším nočným klubom sveta. Sídlil na Manhattane a schádzala sa v ňom bohatá elita New Yorku. Smotánka vrátane filmových hviezd, športovcov, politikov, aristokratov a všetkých aktérov nablýskaného života. Symbol Café Society, miesto, kde ste mohli naraziť na Joa DiMaggia s Marylin Monroe, kde Frank Sinatra a vojvodkyňa s vojvodom z Windsoru patrili medzi štamgastov,  kde sa vedľa seba lakťami treli riaditeľ FBI John Edgar Hoover  a spisovateľ Ernest Hemingway . Kde Carl Sandberg pije z jednej fľaše s Jimmym Durantom, Venderbiltovci večerajú spoločne s Kenedyovcami a pri bare postáva Cary Grant s Greer Garsonovou.  To všetko za predpokladu, že máte prístup  do VIP CUB ROOM.

February 18, 2017

Ako sa zrodila SHEIDUNA. Rozhovor s Janom Ewoudom Vosom a Cécile Zarokian.


Ako sa rodil nový parfém od Puredistance Sheiduna. Spojenie zmyselnosti a štýlu. Rozprával som sa s Jánom Ewoudom Vosom, zakladateľom a kreatívnou dušou značky a parfumérkou Cécile Zarokian.

1. Prečo ste sa rozhodli pre orientálny žáner v Sheidune?

Jan Ewoud: Sme radi, že máme rad parfémov, z ktorých je každý iný a osobitý a orientálny v našej zbierke chýbal, takže sme chceli mať nejaký orient, ale zároveň sme chceli zachovať v parféme náš podpis, DNA značky Puredistance, tak som povedal Cécile, aby vytvorila niečo, z čoho nebudú mať ľudia pocit, že sú na trhovisku.

February 11, 2017

Kľúč od Teba.

Spravil by pre ňu prvé, posledné. Len ju presvedčiť, že je najlepší. Čas vojny. Malý generál sa vyberá na svoje ťaženie za dobytím najväčšieho divu sveta. Za dobytím ženy. Vytyčuje a zdoláva hranice, vyživuje vzájomné spojenia a hrá o čas. Snaží sa zaplniť celý jej priestor pavučinou malých pozorností a vždy nájde spôsob ako sa pripomenúť. Hľadá všemožné zámienky aby ju mohol stretnúť, obrať z nej vymyslené smietky a spadnuté vlasy, aby sa jej mohol na moment dotknúť. Dať najavo, že na ňu myslí a nevie zabudnúť... a všetko ostatné ide bokom, len aby nevyšumeli tie prchavé bublinky jej záujmu. 

February 3, 2017

Nežná je noc.


Je tma. Reálna fyzická tma. Žiaden obraz ani zvuk. Žiaden jas monitorov, displejov ani svetlá kontroliek spotrebičov. Len tma a vy. Zrejme ležíte v posteli a chystáte za zaspať, možno sa opierate o partnera, možno medzi vami leží vaše dieťa alebo len tak pozeráte do tmy. Možno máte oči zatvorené a možno sa vám otvorené občas zalesknú v tme. Asi práve na niečo myslíte. Aký ste mali deň, čo zajtra a čo pozajtra... myšlienky bežné.  Naozaj všetko? Asi ste mi niečo zatajili.

January 21, 2017

Milánska maska a Ruský čaj.


Slávny vynález. Hviezda rituálu. Symbol národa. Podnecovač rozhovorov. Priateľ, ktorý nerobil rozdiely naprieč spoločenskými vrstvami. Bol pri tom, keď sa robili dôležité štátnické rozhodnutia, keď sa tvorilo umenie, keď sa písali dejiny. Nemý svedok stretnutí a osláv, výbava vlakov, spoločník samotárov i poslucháč dôverných rozhovorov medzi štyrmi očami... Súčasť radostí i starostí bežných dní. Od cárov po spodinu. Stal sa jednou z esencií ruského života a súčasťou ruskej duše. Samovar.

January 14, 2017

TRAYEE. Spirituálne spojenie naprieč časom.


Nikdy sme sa osobne nestretli. Ale lákalo ma to a stále láka. Raz určite. India. 9000 rokov histórie. Od púští po Himaláje, nekonečné bohatstvo verzus nekonečná chudoba, chaos popretkávaný spirituálnym stoickým pokojom. Prečítať si o Indii znamená vyberať si medzi apokalyptickými výjavmi a romantickými opismi raja na zemi. Fascinuje ma tá pestrosť. Moja noha tam nikdy nevkročila. Indiu spoznávam inak. Vonku sneží a ja sa za oknom dýcham Indiu. Z parfému.

January 4, 2017

Puredistance BLACK. Krása kričí v tme.


Vyrástla generácia, ktorá ukazuje všetkým všetko. Generácia, ktorej súkromie patrí všetkým. Zdieľa s publikom detailne vykreslené životy. Nahota zovšednela a intimite dochádza dych. To, čo malo ostať v náznakoch, je nahlas vykričané v krikľavých... A pritom koľko šťavnatosti je v prítmí neodhaleného. Siluety, krivky, obrysy a letmé tušenia. Svet nepotrebuje len analýzy, toky dát, obsahy a zloženia... Potrebuje aj tajomstvá a potrebuje fantáziu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...